3dots.ro

Ce va face România în urma deciziei UE care stabilește eliminarea centralelor termice din apartamente

Ce va face România în urma deciziei UE care stabilește eliminarea centralelor termice din apartamente

Uniunea Europeană le-a pus gând rău centralelor termice de apartament și, într-o directivă emisă recent, își declară intenția de a le elimina complet în următorii 20 de ani. În multe țări de pe continent a început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor în clădiri.

Potrivit unei directive de eficiență energetică emisă de Comisia Europeană, pentru reducerea emisiilor de carbon, toate centralele de apartament pe bază de gaze ar trebui eliminate până în anul 2040 la nivel UE.

Schimbările vor fi implementate treptat, iar Comisia Europeană salută acordul provizoriu la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor din întreaga UE.

Expertul în energie Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, susține că această directivă nu se poate aplica României deoarece ar însemna schimbarea sursei de energie, care este practic imposibilă deoarece avem rezerve de gaze naturale și că autoritățile de la București trebuie să negocieze punerea ei în practică

”Oricum, vorbim de o directivă și nu de un regulament. Asta permite țărilor membre să-și adopte politici individuale în domeniu. România este una dintre puținele țări europene care își reglează balanța energetică cu ajutorul gazelor. Și asta din simplul motiv că avem resurse.

Alte țări nu au gaze și se bazează pe alte resurse de energie, iar la noi este taman pe dos. Eu sper că autoritățile de la București vor explica această chestiune la Bruxelles. Trebuie să expună situația particulară în care ne aflăm și să dăm de înțeles că nu tot ce se decide acolo este aplicabil și în România“, a explică expertul.

El își pune speranțele ca România să primească o derogare față de celelalte țări, cel puțin o amânare de la punerea în practică a directivei în forma în care este aceasta în prezent.

”Responsabilii europeni trebuie să înțeleagă faptul că pur și simplu avem o altă schemă de consum. Oricum, din punct de vedere tehnic, nu putem trece la alte surse de energie în acest interval. Nu avem nici timp, nici bani, nici forța de muncă necesară. Să luăm ca exemplu trecerea pe centrale electrice.

Nu văd cum s-ar putea trece milioane de locuințe pe «electric» când asta înseamnă un consum de cel puțin 14-15 kW/h, chiar 30 kW/h la locuințele mai mari, iar acum consumul pe gospodărie este de 1 sau 2 kW/h. Asta însemnă o redimensionare de proporții de neimaginat a rețelelor electrice din toată țara. Ar fi lucrări greu de conceput și proiectat, dar și de realizat.

Ca o concluzie, trebuie să ne jucăm cartea, să ne expunem punctul de vedere, să explicam că avem alte resurse și să amintim că în anii ’90 am bătut recordul scăzând emisiile de carbon chiar și de șase ori. Sigur, se vor putea impune reguli, dar numai la noile proiecte, cred eu. Ușor, ușor, dar într-un mod natural, vom putea intra și noi în acest curent european“, a precizat expertul.

În România a avut loc o adevărată explozie a numărului locuințelor care s-au debranșat de la rețelele publice de termoficare și au optat pentru centrale de apartament. Practic, la nivelul anilor 2000, în România existau doar 410.000 de locuințe dotate cu centrale termice, majoritatea apartamentelor fiind racordate la sistemul centralizat.

Pe măsură ce rețelele de termoficare au început să cedeze, oamenii s-au debranșat de la sistemele centralizate de termoficare și și-au montat centrale termice de apartament. Așa se face că în 2011 existau la nivel național 1,76 de milioane de locuințe care se încălzeau cu centrale termice, ajungând în 2016 la peste 2,2 milioane, iar în 2022 – la circa 3 milioane de centrale termice de apartament.

Anticipând oarecum directiva emisă de Bruxelles, opt țări europene au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri. Astfel, Danemarca a interzis încă din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale și a stabilit ca până în anul 2028 jumătate din imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centrală. Apoi, Norvegia a interzis din 2017 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale, iar o măsură similară s-a luat și în Olanda, dar din 2018.

În plus, Franța și Germania au interzis din anul 2022 montarea de centrale pe gaz, iar decizii asemănătoare s-au luat și în Austria, și în Belgia, dar acestea intră în funcțiune de anul viitor, respectiv 2025.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs