
New York Times. Soluția inumană a despovărării societății japoneze de bătrâni, oferită de un profesor de la Yale

Japonia, Dr. Yusuke Narita, profesor asistent de economie la Yale, afirmă public că a găsit o soluție pentru rezolva problema declinului societății cauzat de îmbătrânirea tot mai rapidă a populației.
„Simt că singura soluție este una destul de clară. În cele din urmă, de ce aceasta nu ar fi sinuciderea în masă, un „seppuku” în masă al persoanelor în vârstă?”, spunea el în timpul unui podcast, la sfârșitul lui 2021.
Seppuku este un act de ritual prin care samuraii dezonorați renunțau la viață, un cod aplicat în societatea japoneză până la mijlocul secolului al XIX-lea, notează The New York Times.
Într-un alt interviu, el a abordat subiectul eutanasiei: „Posibilitatea de a o face obligatorie în viitor va fi sigur luată în discuție”.
La Yale, Dr. Narita se rezumă la cursuri de probabilitate, statistică, econometrie și economie a educației și a muncii, practic necunoscut chiar și în cercurile academice din Statele Unite
Pozițiile sale extreme l-au ajutat să câștige sute de mii de adepți pe rețelele de socializare din Japonia în rândul tinerilor frustrați care cred că progresul lor economic a fost împiedicat de o societate gerontocratică.
Dr. Narita spune că declarațiile sale au fost „scoase din context” și că el se referea în principiu la efortul tot mai mare de a-i împinge pe oameni în vârstă aflați din pozițiile de conducere în afaceri și politică – pentru a face loc generațiilor mai tinere.
Cu toate acestea, prin comentariile sale privind eutanasia și securitatea socială, el a atins o zonă fierbinte din societatea japoneză.
Un grup tot mai mare de critici avertizează că popularitatea Dr. Narita ar putea influența în mod nejustificat politica publică și normele sociale.
Având în vedere rata scăzută a natalității din Japonia și cea mai mare datorie publică din lumea dezvoltată, factorii de decizie politică sunt din ce în ce mai îngrijorați de modul în care vor finanța obligațiile tot mai mari în materie de pensii și asigurări sociale. De asemenea, țara asiatică se confruntă cu un număr tot mai mare de persoane în vârstă care suferă de demență.
În răspunsurile sale la întrebările trimise prin e-mail de jurnaliștii americani, Dr. Narita a declarat că este „preocupat în primul rând de fenomenul aflat în desfășurare în Japonia, unde aceiași magnați continuă să domine de mulți ani lumea politică, industriile tradiționale și mass-media/divertisment/jurnalismul”.
Expresiile „sinucidere în masă” și „seppuku în masă”, a scris el, au fost „o metaforă abstractă”.
Criticii săi afirmă că remarcile sale repetate pe această temă au răspândit deja în societate idei periculoase.
Masato Fujisaki, un editorialist, a susținut în Newsweek Japan că remarcile profesorului „nu ar trebui să fie luate cu ușurință drept o „metaforă””. Fanii doctorului Narita, a spus domnul Fujisaki, sunt oameni „care cred că bătrânii ar trebui să moară deja și că ar trebui să fie redusă asistența socială”.
În ciuda unei culturi de deferență față de generațiile mai în vârstă, ideile privind sacrificarea acestora au mai apărut în Japonia.
În urmă cu un deceniu, Taro Aso – ministrul de finanțe la acea vreme și acum un broker de putere în Partidul Liberal Democrat aflat la guvernare – a sugerat că bătrânii ar trebui „să se grăbească să moară”.
Limbajul doctorului Narita, în special atunci când a menționat „sinuciderea în masă”, trezește sensibilități istorice într-o țară în care tineri au fost trimiși la moarte ca piloți kamikaze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar soldații japonezi au ordonat ca mii de familii din Okinawa să se sinucidă în loc să se predea.
Criticii se tem că afirmațiile sale ar putea evoca genul de sentimente care au determinat Japonia să adopte o lege eugenică în 1948, în temeiul căreia medicii au sterilizat cu forța mii de persoane cu dizabilități intelectuale, boli mintale sau tulburări genetice.
Dr. Narita este o prezență obișnuită pe numeroase platforme de internet și la televiziunea din Japonia, a devenit din ce în ce mai popular, apărând pe coperțile revistelor, în emisiuni de comedie și într-o reclamă pentru băuturi energizante.
În cadrul unui panel găzduit de Globis, o școală de afaceri japoneză, Dr. Narita a spus audienței că „dacă aceasta poate deveni o societate japoneză în care oameni ca voi toți să comită seppuku unul după altul, nu ar fi doar o politică de securitate socială, ci ar fi cea mai bună politică „Cool Japan””. „Cool Japan” este un program guvernamental care promovează produsele culturale ale țării.
În abordarea eutanasiei, Dr. Narita a vorbit public despre mama sa, care a avut un anevrism când el avea 19 ani.
Într-un interviu acordat unui site web unde familiile pot căuta cămine de bătrâni, Dr. Narita a descris cum, chiar și cu asigurare și finanțare guvernamentală, îngrijirea mamei sale l-a costat 100.000 de yeni – sau aproximativ 760 de dolari – pe lună.
Șocant sau nu, unii legislatori spun că ideile doctorului Narita deschid ușa unor discuții politice foarte necesare despre reforma pensiilor și modificări ale asistenței sociale.
„Există critici că persoanele în vârstă primesc prea mulți bani de pensie și că tinerii îi susțin pe toți bătrânii, chiar și pe cei care sunt bogați”, a declarat Shun Otokita, 39 de ani, membru al Camerei superioare a Parlamentului din partea Nippon Ishin no Kai, un partid de dreapta.
Unele sondaje efectuate în Japonia au indicat că majoritatea publicului sprijină legalizarea eutanasiei voluntare. Dar referirea domnului Narita la o practică obligatorie îi sperie pe eticieni.
În prezent, fiecare țară care a legalizat această practică „o permite doar dacă persoana însăși dorește acest lucru”, a declarat Fumika Yamamoto, profesor de filozofie la Tokyo City University.