
Una dintre cele mai mari escrocherii online! Sute de mii de clienți care au vrut să își cumpere produse de firmă au fost înșelați

Peste 800.000 de persoane din Europa şi Statele Unite au fost înșelate de o rețea de escroci care pretindeau că operează o platformă vastă de magazine online care vindea haine și încălțăminte, dar care furau de fapt datele personale și banii cumpărătorilor, potrivit unei investigaţii internaţionale realizate de The Guardian, Die Zeit şi Le Monde.
Este vorba despre o operaţiune foarte bine organizată, foarte abilă din punct de vedere tehnologic şi, mai grav, care continuă și în prezent.
Rețeaua, operată din China, a creat aproximativ 76.000 de site-uri false ale unor magazine online care oferă produse la preţ redus de la Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace şi Prada, precum şi multe alte branduri de lux.
Magazinele online, disponibile în mai multe limbi, de la engleză la germană, franceză, spaniolă, suedeză şi italiană, par să fi fost create special pentru a-i înșela pe cumpărători să facă plăţi online şi să dezvăluie date personale confidențiale.
Site-urile respective nu au însă nicio legătură cu produsele de firmă pe care pretind că le vând şi, în majoritatea cazurilor, consumatorii care au povestit despre experienţa lor au declarat că nu au primit niciun produs comandat.
Una dintre cele mai mari escrocherii online cu magazine false din istorie
Modelul este asemănător unei francize. La baza rețelei stă un sistem de creare și lansare automată a magazinelor online, dezvoltat de o echipă de programatori, care permite o implementare rapidă. Echipa de bază este responsabilă pentru dezvoltarea software-ului, implementarea backend-urilor şi susţinerea funcţionării reţelei, iar francizele gestionează operaţiunile de zi cu zi ale magazinelor frauduloase.
Primele magazine online din această reţea au apărut în 2015. Peste 1 milion de ”comenzi” au fost procesate numai în ultimii trei ani. Nu toate plăţile au fost procesate cu succes, dar grupul ar fi încercat să sustragă până la 50 de milioane de euro în această perioadă, potrivit analizei. Multe dintre magazinele online au fost abandonate, dar o treime dintre ele – peste 22 500 – sunt încă active, avertizează The Guardian.
Până în prezent, se estimează că 800.000 de persoane, aproape toate din Europa şi SUA, au introdus date privind adresa de email, numele, numărul de telefon, adresa poștală, iar 476.000 dintre ei au transmis detalii ale cardurilor lor bancare, inclusiv numărul de securitate din trei cifre.
Escrocii fac parte dintr-o rețea de infractori din China
Timp de aproape un deceniu, o reţea care operează din provincia Fujian din China a folosit o singură platformă online pentru a crea zeci de mii de magazine online false. Produsele prezentate pe aceste site-uri sunt vândute de mari branduri, precum Paul Smith, Christian Dior sau Clarks, dar și de nume mai de nișă, dar la foarte mare căutare, precum Rixo și Stella McCartney. Nu sunt doar haine la vânzare – există magazine false care vând jucării de calitate, cum ar fi Playmobil, şi cel puţin unul care vinde corpuri de iluminat.
Din interviurile cu persoanele înșelate reiese faptul că site-urile false nu au fost create pentru a comercializa produse contrafăcute, iar cei mai mulți oameni nu au primit nimic prin poștă.
Câţiva au primit comenzi, dar articolele nu erau cele comandate. Un cumpărător din Germania a cumpărat un sacou şi a primit ochelari de soare ieftini. Un client britanic a primit un inel fals de la Cartier în loc de o cămaşă, iar un alt client a primit un pulover albastru fără marcă în locul celui de la Paul Smith pe care îl plătise.
Datele personale pot fi mai valoroase decât banii
În mod ciudat, mulți dintre cei care au încercat să facă shopping online nu au pierdut bani. Ori banca a blocat plățile, ori magazinul fals nu le-a procesat. Totuși, toți cei intervievați au pățit același lucru: le-au fost furate datele personale.
”Datele pot fi mai valoroase decât vânzările. Dacă obții detaliile de card ale cuiva, acele informații sunt esențiale pentru a prelua controlul asupra unui cont bancar”, a explicat Simon Miller, directorul de strategie și comunicații al Stop Scams UK.
Escrocheriile online sunt o problemă tot mai mare. În primele șase luni ale anului 2023, în Marea Britanie, s-au înregistrat 77.000 de cazuri de vânzări frauduloase în care plățile pentru achiziționarea bunurilor au fost făcute, dar produsele nu au fost primite – cu 43% mai multe decât în aceeași perioadă a anului 2022.
Consumatorii din SUA au pierdut aproape 8,8 miliarde de dolari din cauza fraudelor în 2022, cu 30% mai mult decât cu un an înainte. Cumpărăturile online false reprezintă a doua cea mai des întâlnită escrocherie.