O profesoară de la Berkley, care s-a pretins descendentă a unor triburi amerindiene pentru a obține burse și locuri de muncă prestigioase, este de fapt albă
Cum calificarea, cunoștințele și meritele profesionale au încetat să mai fie criterii principale de selecție la ocuparea unui post, o profesoară universitară de la Berkley University, California, a obținut numeroase beneficii prezentându-se drept o descendentă a triburilor amerindiene.
Elizabeth Hoover, profesoară de sociologie la Berkley University, a fost intens criticată și a fost nevoită să-și prezinte public scuze pentru că s-a identificat “în mod “incorect” ca fiind nativ american.
Profesoara a confirmat că nu este de fapt o descendentă a triburilor Mohawk și Mi’kmaq, afirmând: ”Sunt o persoană albă”.
Ea a declarat că nu și-a falsificat niciodată cu bună știință identitatea și nici nu a încercat să înșele pe cineva, scriind pe site-ul personal: “Sunt un om. Nu mi-am propus să rănesc sau să exploatez”, scrie Daily Mail.
Hoover a susținut mult timp că descinde din popoarele Mohawk și Mi’kmaq din estul Canadei și din Statele Unite – făcând referire la această moștenire chiar și în relatările din presă și în timp ce își pregătea teza de doctorat pentru Universitatea Brown.
De asemenea, s-a folosit de această identitate pentru a obține locuri de muncă, granturi și burse prestigioase, pentru a publica cărți și lucrări și pentru a deveni o voce proeminentă în mișcarea pentru “suveranitatea alimentară” a culturilor indigene, susțin criticii săi.
Când Hoover s-a alăturat pentru prima dată personalului de la UC Berkeley în 2020, a fost prezentată în mass-media din campus ca fiind una dintre puținii, dar tot mai mulți cercetători nativi americani din cadrul școlii, care ar putea contribui la transformarea campusului într-un loc mai primitor pentru învățarea și cercetarea istoriei, culturii și problemelor contemporane ale nativilor americani.
În luna noiembrie a anului trecut, Hoover a spus a aflat că descinde din străbunici care erau membri ai triburilor Mohawk și Mi’kmaq, iar mama ei le ducea adesea pe ea și pe surorile ei la ”powwows” pentru a se reconecta cu moștenirea lor culturală.
Cu toate acestea, s-a ajuns la concluzia că nu au putut verifica nicio legătură cu cele două triburi.
Odată clarificată originea sa etnică, Hoover și-a oferit scuze pentru ”răul” pe care l-a provocat trădând încrederea colegilor, colaboratorilor, studenților, colegilor, prietenilor și membrilor comunității nativilor americani.
”Am avut un impact negativ asupra oamenilor din punct de vedere emoțional și cultural. Pentru acest rău pe care l-am provocat, regret profund”, a scris Hoover.
Hoover a adăugat că lucrează cu ”facilitatori ai justiției restaurative pentru a înțelege mai bine modul în care membrii comunității din campusul UC Berkeley s-au simțit răniți și trădați, precum și modalitățile prin care pot lucra pentru a remedia în mod semnificativ acest lucru”.
În ciuda scuzelor prezentate, peste 300 de studenți și profesori îi cer cu fermitate demisia din postul universitar pe care îl ocupă.
În plus, semnatarii îi cer lui Hoover să “repatrieze obiectele culturale sau sacre dăruite”.
De asemenea, petiția solicită UC Berkeley să ofere fonduri pentru burse pentru studenții care au lucrat cu Hoover și “să ajute studenții care au avut-o pe Hoover în comisiile lor de examen de calificare sau de disertație să găsească un alt membru”.
Contestatarii o acuză pe Hoover că este un “pretendian”, adică o persoană albă care pretinde în mod fals că are origini indigene pentru a obține profit.
Și membri ai comunității nativilor americani consideră că scuzele sale nu au mers suficient de departe și îi cer să demisioneze din funcție.
Aceștia spun că faptul că Hoover este profesor la Berkeley ridică semne de întrebare în rândul cercetătorilor nativi americani cu privire la integritatea academică a școlii și la respectul față de identitatea nativă.
Cercetătoarea mohawk Audra Simpson, profesor de antropologie la Universitatea Columbia, a susținut, de asemenea, că istoricul profesional al lui Hoover arată că ”nu are integritatea etică și academică necesară pentru a fi profesor sau cercetător social”.
Hoover a precizat în declarația sa, că nu a fost angajată de Berkeley ca parte a unui efort de a atrage cadre didactice cu expertiză în problemele nativilor americani, ci a răspuns la un anunț deschis pentru cercetători în domeniul justiției de mediu și alimentare.
Cu toate acestea, ea a recunoscut că ”a primit burse academice, oportunități și beneficii materiale pe care poate că nu le-aș fi primit dacă nu aș fi fost percepută ca un cercetător nativ”.