
Țara cu cele mai dedicate consumatoare de alcool din lume: una din patru femei se îmbată în fiecare lună

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a realizat o analiză a relației stabile între cetățeni și consumul de alcool în 33 de țări și rezultatele au relevat o statistică interesantă.
Raportul prezentat de Daily Mail dezvăluie faptul că britanicele sunt cele mai mari consumatoare de alcool la nivel european, una din patru reușind performanța de a se îmbăta în fiecare lună. Experții dau vina pe culturile ”Ladette” și ”Wine o’clock”.
Aproximativ 26% dintre ele au recunoscut că au consumat șase sau mai multe băuturi alcoolice într-o singură ocazie. Procentul este mai mare decât dublul ratei medii, de 12%, înregistrate în țările analizate.
Din aceleași date colectate de OECD se poate afirma că ”performanțele” britanicelor sunt concurate doar de femeile din Danemarca (26%), urmate de cele din Luxemburg (24%) și Germania (22%).
Dacă vorbim de bărbați, românii îi depășesc pe britanici. Potrivit graficului prezentat de Daily Mail, procentul femeilor din România care consumă excesiv de alcool este puțin sub 20%, dar cel al bărbaților trece de 50%.
Aproape unu din cinci adulți a raportat un consum excesiv de alcool cel puțin o dată pe lună, în medie, în șările analizate de OCDE. Cifra variază de la mai puțin de 3% în Turcia la peste 30 % în Germania, Luxemburg, Regatul Unit și Danemarca.
OCDE a măsurat consumul de alcool pe țară prin intermediul datelor privind vânzările și a rezultat că populația a consumat, în medie, 8,6 litri în 2021. Consumul a variat însă de la mai mult de 12 litri în Letonia și Lituania la mai puțin de cinci litri în Turcia, Costa Rica, Israel și Columbia. În Marea Britanie, consumul a fost de 10 litri, iar în SUA, de 9,5 litri
Bărbații din Marea Britanie sunt pe locul al treilea în topul celor mai mari consumatori de alcool, 46% dintre ei consumând echivalentul a 60 g de etanol pur la o singură ocazie în ultimele 30 de zile.
Procentul îi plasează în urma României (55%) și a Danemarcei (49%), media internațională fiind de 27%.
Raportul ”Health at a Glance 2023″ al OCDE avertizează că alcoolul crește riscul de boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, ciroză hepatică și anumite tipuri de cancer.