
Român ajuns în stradă, la Londra, ajutat de oameni simpli să se întoarcă acasă: «Plângea, nu credea că mai ajunge vreodată acasă»

Un român care dormea pe trotuar învelit cu o perdea de duș, pe Barkingside High, la Londra, se întoarce acasă, după ce localnicii au strâns bani ca să-i plătească zborul spre țară, relatează My London – un portal de știri din capitala britanică.
Locuitorii din estul Londrei s-au mobilizat și l-au ajutat pe bărbat, îngrijorați că va avea de suferit din cauza lipsurilor, a vremii potrivnice și a mijloacelor de trai.
Asfel, românul a avut destui bani și pentru un test COVID și pentru suficientă mâncare, înainte de a se urca în avion ca să se întoarcă acasă.
Anil Blaggan spune că se întorcea de la Sainsbury atunci când a văzut un bărbat care dormea pe asflat, sub un maldăr de cărucioare.
Dorind să vadă care e starea lui și dacă poate să-l ajute, a mers să vorbească cu el, dar bariera lingvistică era o problemă. Tânăra nu s-a descurajat și a apelat la ajutorul vecinilor.
”Am încercat să comunic cu el și tot ce am putut afla a fost doar că este român. Am chemat imediat o prietenă care vorbește fluent aceeași limbă și ea mi-a tradus că domnul a rămas fără adăpost, lucrase la o spălătorie auto, închisă din cauza restricțiilor de coronavirus, și nu a mai putut să-și plătească chiria.
M-am dus acasă, am luat niște pături, mănuși, șosete, mâncare și băutură. El folosea o perdea veche de duș pentru a se acoperi și părea că îi e foarte frig.”, a povestit Anil Blaggan sursei citate.
Prin intermediul grupurilor și contactelor sale de pe rețelele. de socializare, ea a reușit să atragă atenția asupra problemei românului și să încerce să o soluționeze.
A primit o mulțime de mesaje în care i se oferea ajutor și foarte rapid a reușit să strângă 600 de lire sterline pentru ”a-l pune într-un hotel câteva zile, a rezerva un test de urgență pentru coronavirus și a-i plăti călătoria înapoi în România”.
După ce a obținut un rezultat negativ al testului COVID, românului i sa permis să zboare acasă, iar comunitatea a aranjat transportul pentru a-l duce la aeroport.
”Omul se descurcă bine, este sănătos și fericit că s-a întors în România.
Ne-am împrietenit pe Facebook și sunt foarte fericită când îl văd acasă, într-o formă fizică și morală mult mai bună.
Deși limba a fost o barieră, el a fost extrem de recunoscător pentru tot ceea ce oamenii au făcut ca să-l ajute. La un moment dat, a plâns, crezând că nu va ajunge niciodată acasă și că nu va mai putea scăpa de pe strad”, a încheiat povestea Anil Blaggan.
Întrebată ce a făcut-o să se oprească în acea după-amiază rece și să vadă ce nevoi are acel om, tânăra a spus: ”Nu încearcă toată lumea să-i ajute pe ceilalți?”.
În mod normal, o comunitate bine legată, închegată, ar fi trebuit să aibă un serviciu la care pot apela concetățenii atunci când ajung în situații disperate, dar vorbim despre români, din păcate…