3dots.ro

Paul Roșu, micul geniu al matematicii, care i-a uimit pe americani

Paul Roșu, micul geniu al matematicii, care i-a uimit pe americani
Din articol:

Paul Roşu, băieţelul de 11 ani al unei familii de români stabilită în Statele Unite, a reuşit să-și uimească profesorii de matematică datorită abilităţile sale. Paul a fost catalogat ”extrem de calificat“ la o evaluare naţională pe care, de regulă, o dau numai elevii din ultima clasă de liceu. Numai 18% din şcolarii din ultimul an de liceu reușind să obţină un calificativ similar cu cel al băieţelului.

Paul Roșu s-a născut pe 11 iunie 2006 în SUA, North Carolina, într-o familie de români.

Tatăl lui Paul, la rândul său un bun matematician, a emigrat în SUA în 1986, după ce a primit o bursă pentru a studia statistica. Drumul a fost greu, Regimul Ceauşescu s-a opus plecării și pentru a fi lăsat să părăsească țara a fost nevoit să recurgă la o formă de protest extremă — greva foamei.

Pe mama lui Paul, Cati, a cunoscut-o într-una dintre vacanţele petrecute în România. Cati lucrează acum ca avocat la Oficiul pentru Apărarea Drepturilor Indigenilor din North Carolina. Paul are şi un frate mai mare, fondator al unei companii software, unde cei mai mulţi dintre colaboratori sunt români.

Părinții lui Paul au sesizat pasiunea lui pentru rezolvarea jocurilor complexe de puzzle, de peste o mie de piese, şi a altor jocuri logice. În momentul în care a ajuns la şcoală totul i s-a părut foarte uşor și pentru că temele primite la școală erau prea ușoare, ”de bebeluş”, a început să rezolve exerciţii mai complexe singur, acasă — ”rezolvările îi veneau foarte natural şi rapid“, îşi aminteşte tatăl său.

În momentul în care a intrat în clasa a III-a, tatăl său a decis că este cazul să susțină un test de abilităţi matematice pe care îl dau elevii care vor să aplice la programe educaţionale pentru copiii supradotaţi. Cei mai mulţi dintre candidaţi au obţinut la această evaluare între 90 şi 110 puncte, însă Paul a obţinut 152, scor ce l-a plasat în fruntea copiilor cu ”abilităţi superioare“, mai bine decât 99,97% dintre copii de aceeași vârsta din SUA.

Înainte de sfârşitul clasei a III-a, Paul s-a înscris la un curs de geometrie la Centrul Johns Hopkins pentru Tineri Talentaţi.

”Odată ce am început să studiez geometria, mi-am dat seama că matematica înseamnă mai mult decât să faci nişte calcule la întâmplare. Am înţeles că matematica are legătură cu viaţa de zi cu zi şi atunci a început să îmi placă mai mult. Mă atrage ideea că poţi cuantifica lucrurile din jurul tău“, spune Paul.

După cursul de geometrie, băiatul a urmat cursul de Algebră de tipul I şi Precalculus (algebra şi trigonometria).

Deşi este în continuare la gimnaziu, Paul urmează un curs de matematică la un centru de educaţie pentru adulţi, la distanță, cursanții primind materiale pe care să lucreze individual acasă, având posibilitatea de a se adresa profesorilor eventualele nelămuriri prin e-mail.

”Am comunicat cu Paul ca şi cum aş face-o cu orice alt student. Credeam că este adult ca restul. A fost şocant pentru mine când am aflat vârsta lui, mai ales că este unul dintre cei mai buni studenţi pe care i-am avut“, a mărturisit instructoarea Elizabeth McLaughlin.

La rândul său, Colleen Harsin, director la Davidson Academy of Nevada, spune că Paul este ”excepţional“. Scorul acestuia la testul dat, de obicei de liceeni, fiind cu atât mai surprinzător având în vedere vârsta sa fragedă.

Tatăl lui Radu este de părere că cel mai probabil băiatul nu ar fi făcut aceeaşi performanţă în România.

”Sistemul de România se bazează pe multe teme acasă pentru mai toate disciplinele, ori asta i-ar fi lăsat mai puţin timp pentru a face ce-l pasionează. Probabil că aş fi încercat să conving şcoala să îl lase în pace (râde). Oricum, cred că dacă ar fi avut un dascăl obtuz i-ar fi fost catastrofal“.

Familia Roșu nu are niciun gând să se întoarcă în România. ”Nu avem destulă imaginaţie pentru a-l vedea pe Paul activând într-o anumită meserie, însă ne dorim ca el să schimbe lumea în bine. Noi îl sprijinim cât putem de mult“, spun părinţii copilului.

© 2025 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs