
O tânără nevăzătoare și surdă se pregătește să devină medic: ‘Când cineva îmi zice că nu pot să fac ceva, îi arăt că pot’

O tânără în vârstă de 25 de ani, nevăzătoare și surdă, a reușit să treacă peste toate dificultățile pe care viața i le-a adus în față și se pregătește să devină doctor, fiind studentă în anul IV la Medicină.
Alexandra Adams s-a născut surdă complet la nivelul ambelor urechi. Ea nici nu vede, cu ochiul stâng are o acuitate vizuală redusă la 5%, iar la ochiul drept aceasta lipsește total.
Alexandra Adams, ale cărei afecțiuni sunt congenitale, continuă să refuză să lase dizabilitățile să o împiedice să-și urmeze visul, notează Daily Mail.
În 2012, Alexandra Adams a fost aleasă să reprezinte Marea Britanie în proba de înot la Jocurile Paralimpice. Dar nu a mai putut concura fiindcă supusă unei intervenții chirurgicale la stomac. Operația a fost efectuată greșit și a provocat un lanț de alte 20 de intervenții, fiind internată aproape 18 luni în mai multe spitale.
Atunci a decis să se urmeze o carieră în medicină. Dar visul ei a fost aproape să se spulbere în momentul în care, a mers pentru practică pentru prima oară într-un spital și a fost văzută deplasându-se cu ajutorul unui baston, fiindu-i interzis să pună consulte vreun pacient și fiind trimisă acasă.
”Când am ajuns prima oară într-un spital, un doctor m-a întrebat de ce umblu cu bastonul unui pacient. I-am explicat că, de fapt, era al meu.
Mi s-a spus în fața colegilor, în fața personalului medical din acea secție și în fața pacienților că n-am voie să ating niciun pacient. Am fost dezgustată.
O doctoriță mi-a spus că nu am nici măcar capacitatea de a privi o radiografie. Mi-a zis: Imaginează-ți că ești pacientă. Ai lăsa un doctor cu dizabilități se se îngrijească de tine? Nu, absolut!
În acea primă zi am experimentat discriminarea la locul de muncă”, își amintește Alexandra Adams.
”Ori de câte ori cineva mi-a spus că nu pot face un anumit lucru, eu mi-am urmat pașii și i-am dovedit că se poate. Pot utiliza o canulă și un cateter, pot lua sânge”, a spus Alexandra.
Experiența de pacient prin spitale a învățat-o că empatia contează enorm. ”Am fost la pacienții îngroziți și le-am spus: Știu cum te simți!”.
Tânăra cu dizabilități a ales să lucreze într-o zonă cu tratamente paliative, într-o instituție destinată persoanelor în vârstă și spune că pacienții n-au discriminat-o niciodată.
”Alexandra e o tânără extraordinară care a sfidat șansele prin muncă și determinare. Sper că va fi un exemplu și pentru alții”, a declarat Simon Stevens, șeful NHS England (Serviciul Național de Sănătate din Anglia).