De ce nu se înghit românii unii pe alții când se întâlnesc în străinătate: ”Se uită la mine și pur și simplu nu răspund la salut!”

De ce nu se înghit românii unii pe alții când se întâlnesc în străinătate: ”Se uită la mine și pur și simplu nu răspund la salut"

Conform datelor oficiale ale Ministerului de Externe, în 2021, în străinătate trăiau, oficial, cu reședință sau domiciliu, 5.705.942 de români…

Curiozitatea unei românce stabilite în SUA, postată pe un grup de Facebook dedicat românilor care s-au întors acasă, a primit o serie de răspunsuri extrem de interesante.

În urma unor experiențe personale, ea a dorit să afle de la ceilalți membri ai grupului de ce românii se poartă urât atunci când întâlnesc alți conaționali în țările în care trăiesc sau pe care le vizitează.

”Dragi români, de ce vă purtați și vă uitați urât când întâlniți întâmplător un alt român?”

”Dragi români, de ce vă purtați și vă uitați urât când întâlniți întâmplător un alt român? De atâtea ori întâlnesc români și dacă le spun <<bună>> pentru că îi aud vorbind românește, se uită urât. Mai ales în America, unde nu suntem atât de mulți ca în alte țări. Nu pot să înțeleg ce este în spatele acestei răutăți? Eu mă entuziasmez când întâlnesc un român și de multe ori am avut și dialoguri frumoase”, a întrebat ea pe Facebook, pe ”Grupul întorșilor acasă”.

Deloc surprinzător, în comentariile făcute la postare și alți români care sunt stabiliți în străinătate spun că au sentimentul că sunt priviți cu reticență de conaționali.

”Pățesc la fel la școala fiicei mele. Îi salut pentru că știu că sunt români, și sigur și ei știu că sunt romani, și se uită în altă parte sau uneori chiar se uită la mine și pur și simplu nu răspund la salut”, scrie o româncă.

”Ne știm de la biserică, ne întâlnim prin magazine dar dacă se întâmplă să mă audă vorbind românește, imediat încep să vorbească în suedeză”, spune altcineva.

”Totul se rezumă la unde lucrezi, ce casă ai, ce mașină. Sistemul de valori e praf. Și el naibii de trist. Am ajuns să fiu mai apropiată de alții de prin Guatemala, Indonezia și alte țări, pentru că sunt mai umili și au rămas oameni”, a răspuns altcineva.

Cum se explică un astfel de comportament

Unii comentatori au indicat drept educația ca fiind factorul decisiv în acest tip de comportament.

”Motivul este sistemul de educație românesc care promovează individualismul. Așa că de fiecare dată când un român întâlnește un alt român, apare sentimentul de competiție”, a fost de părere un utilizator.

Alții au considerat că de vină este caracterul fiecăruia.

”Dacă ești om, ești OM oriunde, iar dacă nu ești, țara în care te afli nu-ți va da altă calitate”, a comentat altcineva.

Părerea psihologilor

Potrivit psihologilor, unul dintre factori care produc un astfel de comportament este efectul de ”străinătate” care face ca atunci când suntem departe de casă, să ne simțim adesea vulnerabili și să ne dorim să ne afirmăm identitatea națională, iar din păcate, acest lucru se manifestă prin critică și rivalitate.

Un al factor identificat este construcția socială a identității naționale: ne comparăm cu alți români și ne evaluăm reciproc, iar dacă cineva nu corespunde așteptărilor noastre, reacționăm negativ.

De asemenea, stereotipurile negative despre români pot duce la un asemenea comportament, mai ales dacă am crescut cu ideea că românii sunt leneși, neprofesioniști sau corupți, astfel că vom fi tentați să vedem aceste trăsături în ceilalți români și să le judecăm.

Urmăriți-ne pe Google News - 3DOTS Stories