3dots.ro

Un bolnav de cancer, care mai avea doar 9 luni de trăit, a supraviețuit încă 45 de ani după ce s-a întors acasă, pe o insulă grecească

Un bolnav de cancer, care mai avea doar 9 luni de trăit, a supraviețuit încă 45 de ani după ce s-a întors acasă, pe o insulă grecească
Din articol:

În 1976, la 53 de ani, Stamatis Moraitis primea din partea medicilor un diagnostic crunt – cancer pulmonar, speranța sa de viață fiind estimată, cu indulgență, undeva între șase și nouă luni, relatează Daily Mail.

Emigrant grec, Moraitis trăise ani buni în Statele Unite, unde își întemeiase și o familie.

Sub impresia provocată de diagnosticul primit, luând în calcul faptul că serviciile funerare în SUA ar fi fost destul de costisitoare, el a luat decizia de a se întoarce și de a muri în pace în locul în care s-a născut, insula Icaria, în Grecia.

Singurul lucru pe care și-l propusese să-l mai facă era să ”bea vin și să aștepte ziua în care moartea îi va bate la ușă”.

Din momentul în care a revenit acasă, Moraitis a simțit că organismul său devine din ce în ce mai puternic, pe măsură ce timpul trecea, iar după ce a depășit pragul celor nouă luni pe care medicii i le oferiseră ca speranță de viață, și-a dat seama că poate mai avea încă mult de trăit, și chiar a avut dreptate!

După întoarcerea sa în Icaria, au trecut luni întregi, iar Moraitis simțea că devine din ce în ce mai puternic pe măsură ce timpul continua să treacă.

Stamatis Moraitis a mai trăit încă 45 de ani după ce a fost diagnosticat cu cancer, încetând din viață la venerabila vârstă de 98 de ani.

”Nu sunt doctor, dar cred că vinul a ajutat”, declara, glumeț, grecul pentru BBC.

Icaria, o mică insulă grecească în Marea Egee, este cunoscută ca fiind ”insula unde oamenii uită să moară”, este considerată o ”zonă albastră”, locuitorii trăind în medie cu 10 ani mai mult decât restul Europei de Vest.

Moraitis considera că a reușit să învingă boala și a supraviețuit zeci de ani doar pentru că a avut parte de alimente pure, verdețuri, vin, aer curat și o viață fără stres.

El a refuzat chiar să bea vin din comerț deoarece susținea că acesta conținea ”prea mulți conservanți”.

Locuitorii ”zonelor albastre” trăiesc statistic mai mult și sunt mai puțin predispuși la boli grave la vârste înaintate decât alte persoane din lume, Healthline susține că acest lucru se datorează faptului că aceștia au o dietă mai sănătoasă ca urmare a alimentelor neprocesate, produse chiar în zonă.

Cercetările efectuate de National Library of Medicine arată că speranța de viață a unei persoane se datorează în mare parte modului în care își duce viața, doar 20% din genetica unei persoane contribuind la speranța de viață.

© 2025 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs