3dots.ro

Columbia University, studiu. Un litru de apă îmbuteliată în sticle de plastic conține, în medie, 240.000 de particule microscopice toxice

Columbia University, studiu. Un litru de apă îmbuteliată în sticle de plastic conține, în medie, 240.000 de particule microscopice toxice

Un nou studiu efectuat de o echipă de cercetare de la Columbia University relevă un rezultat îngrijorător pentru persoanele care au trecut de la a bea apă de la robinet la cea îmbuteliată, convinse că așa e mai bine pentru sănătatea lor…

Se discută în lumea medicală despre influența negativă pe care o produc în organism microparticulele de plastic pe care le ingerăm din apă sau alimente, acumularea acestora în organele vitale având încă implicații care încă nu au fost studiate complet.

Microparticulele de plastic, toxice pentru organism

Microparticulele de plastic sunt considerate toxice, deoarece având dimensiuni extrem de mici pot pătrunde direct în celulele sanguine, în creier și în inimă. Aceste particule microscopice transportă ftalați – substanțe chimice care fac plasticul mai durabil, mai flexibil și mai durabil.

Potrivit National Institute of Environmental Health Sciences, expunerea la ftalați reprezintă cauza principală a producerii a 100.000 de decese premature în SUA în fiecare an.

Nanoplasticele au fost deja legate de cancer, probleme de fertilitate și malformații congenitale. Se cunoaște faptul că substanțele chimice interferează cu producția de hormoni în organism. De asemenea ele sunt relaționate cu probleme de dezvoltare, reproducere, ale creierului sau sistemului imunitar.

Au fost testate trei mărci de apă îmbuteliată, populare în SUA

În studiul realizat la Columbia University au fost testate  trei mărci populare de apă îmbuteliată vândute pe piața din Statele Unite, folosind  o tehnică de microscopie inovativă cu lasere –  Stimulated Raman Scattering (SRS), care a permis detectarea particulelor de plastic până la o dimensiune de doar 100 de nanometri ( nanometru = 10 la minus 9 metri – N.R).

„Credem că toate apele îmbuteliate conţin nanoplastice, aşa că evidenţierea unora dintre ele ar putea fi considerată nedreaptă”, a explicat Beizhan Yan, coautor al studiului publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

În studiu sticlele ce conțineau apă au fost scanate cu două lasere reglate pentru a intra în rezonanță cu unele molecule specifice, iar originea lor a fost determinată cu ajutorul unui algoritm computerizat.

Fiecare litru de apă îmbuteliată conține între 110.000 şi 370.000 de particule de plastic

Rezultatele au arătat că fiecare litru de apă studiat conţinea între 110.000 şi 370.000 de particule, dintre care 90% s-au dovedit a fi nanoplastice, restul fiind microplastice. Pentru comparație, într-un litru de apă de la robinet s-au identificat, până în prezent, doar 5.5!

Cel mai frecvent tip de compus chimic găsit a fost nailonul, provenind, probabil, în mod ironic, de la filtrele de plastic folosite pentru purificarea apei, urmat de tereftalatul de polietilenă (PET), material din care sunt fabricate sticlele ce conțineau apa.

Alte materiale plastice identificate în apa îmbuteliată au fost polistirenul, clorurăade polivinil (PVC) și metacrilat de polimetil, toate aceste substanțe fiind utilizate în diferite procese industriale.

Cercetătorii deranjați de faptul că au identificat compoziția chimică a doar 10% din nanoparticule

Factorul pe care cercetătorii l-au găsit ”deranjant”  a fost că materiale plastice enumerate mai sus  au reprezentat doar aproximativ 10% din toate nanoparticulele identificate în mostrele studiate și că nu au nicio idee despre restul!

„Dacă oamenii sunt îngrijoraţi de nanoplasticele din apa îmbuteliată, este rezonabil să luăm în considerare alternative, cum ar fi apa de la robinet. Nu recomandăm să nu se bea apă îmbuteliată atunci când este necesar, deoarece riscul de deshidratare poate fi mai mare decât potenţialele consecinţe ale expunerii la nanoplastice”, a declarat Beizhan Yan, coautor al studiului.

Echipa de cercetare de la Columbia University intenționează să efectueze același tip de studiu și asupra apei de la robinet, despre care s-a demonstrat anterior că conține microplastice, deși în cantități mult mai mici decât apa îmbuteliată.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs