3dots.ro

Studiu. Muzica poate reduce durerea bebeluşilor în timpul injecțiilor. ”O piesă compusă de Mozart este soluția!”

Studiu. Muzica poate reduce durerea bebeluşilor în timpul injecțiilor. ”O piesă compusă de Mozart este soluția!”

Deşi unele studii susțin  că în cazul bebeluşilor creierul nu este suficient de dezvoltat pentru ca aceştia să simtă cu adevărat durerea, cercetări recente indică faptul că, din păcate, ei trec prin aceleași traume ca și adulţii atunci când sunt supuși unor proceduri medicale precum injecțiile sau prelevarea de sânge pentru teste.

Potrivit unui nou studiu publicat în Pediatric Research, muzica poate ajuta la reducerea suferinţei bebelușilor în timpul procedurilor medicale dureroase, informează The Guardian.

În cadrul studiului, cercetătorii au măsurat nivelurile de durere la 100 de nou-născuţi supuşi unui test de sânge prin înţepătură în călcâi, ca parte a screening-ului de rutină pentru afecţiuni rare, dar grave, cum ar fi fibroza chistică şi tulburările metabolice moştenite genetic.

Tuturor bebelușilor li s-a administrat o mică doză de soluţie de zahăr cu două minute înainte de procedură, în timp ce 54 au ascultat un cântec de leagăn compus de Mozart timp de 20 de minute, înainte, în timpul şi cinci minute după injecție. Ceilalţi 46 de bebeluşi nu au ascultat muzică.

Un cercetător a evaluat nivelul de durere al bebeluşilor folosind un sistem standard în funcție de expresiile faciale, plânsul, modelele de respiraţie, mişcările membrelor şi vigilenţa.

Studiul a constatat că, deşi nivelurile de durere au fost zero pentru ambele grupuri înainte de injecție, nivelul mediu de durere resimțit de bebeluşilor care au ascultat cântecul de leagăn a fost semnificativ mai mic în timpul şi imediat după procedură, în comparaţie cu cei care nu au ascultat muzică.

Nivelurile de durere ale sugarilor care au ascultat cântecul de leagăn au fost de patru în timpul procedurii, scăzând la zero un minut mai târziu. Scorurile medii ale durerii la sugarii care nu au ascultat cântecul de leagăn au fost de şapte în momentul înţepăturii în călcâi, scăzând la cinci şi jumătate după un minut şi la doi după două minute.

”Studiile au demonstrat că experienţele timpurii de durere pot modifica răspunsurile la durere mai târziu în viaţă şi pot duce la alte rezultate adverse pe termen lung. Prin urmare, stabilirea unei metode uşoare şi fiabile de reducere a durerii la nou-născuţi este crucială”, declară Saminathan Anbalagan, medic specialist în medicină neonatală şi perinatală la Spitalul Universitar Thomas Jefferson din Philadelphia, SUA, cel care a condus noua cercetare.

”Intervenţia muzicală este o modalitate uşoară, reproductibilă şi ieftină pentru ameliorarea senzației de durerie produsă de proceduri medicale minore la nou-născuţii sănătoşi, la termen. Sugerăm ca studiile viitoare să ia în considerare cu tărie şi explorarea efectelor unor intervenţii similare, cum ar fi vocea înregistrată a părinţilor în loc de muzica lui Mozart”, a mai spus Anbalagan.

Bebeluşii prematuri pot simţi mai puţină durere în timpul procedurilor medicale atunci când mamele le vorbesc

De asemenea, mai e de menționat faptul că cercetări anterioare au sugerat că bebeluşii prematuri pot simţi mai puţină durere în timpul procedurilor medicale atunci când mamele le vorbesc şi că auzul vocii mamei a sporit nivelurile de oxitocină din saliva lor.

Oxitocina este un hormon cunoscut ca fiind implicat în procesele de ataşament şi poate contribui, de asemenea, la protejarea împotriva efectelor durerii. ”Implicarea părinţilor ca parteneri în îngrijirea neonatală este o abordare subutilizată”, a declarat Anbalagan.

”Găsirea celor mai bune metode de a consola bebeluşii în timpul procedurilor dureroase este extrem de importantă. Această nouă cercetare sugerează că stimularea auditivă prin muzică poate reduce nivelurile de durere. Intervenţiile reconfortante, cum ar fi ascultarea de muzică, ar trebui luate în considerare atunci când bebeluşii necesită proceduri clinice esenţiale”, a comentat rezultatele studiului Rebeccah Slater, profesor de neuroştiinţe pediatrice la Universitatea din Oxford, Marea Britanie, care studiază percepţia durerii la sugari.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs