Descoperire arheologică. Egiptenii antici practicau intervenții chirurgicale pe creier pentru a elimina cancerul
Descoperiri arheologice relevă faptul că în Egiptul Antic s-au efectuat operații pe creier pentru a elimina tumorile provocate de cancer, notează The Sun.
Ei au descoperit urme de tăieturi — despre care se crede că provin de la unelte metalice — pe interiorul craniilor cu semne de tumori de acum mai bine de 4.000 de ani.
Examinarea craniului unui bărbat de aproximativ 30 de ani din 2500 î.Hr. și a unei femei de aproximativ 50 de ani din 500 î.Hr, indică faptul că în Egiptul Antic vindecătorii au încercat să opereze tumori cerebrale.
În ambele cazuri, craniile au osatura deteriorată, un semn al faptului că sufereau de cancer cerebral, dar și urme de tăieturi produse de obiecte metalice, ceea ce demonstrează că s-a încercat extirparea lor.
”Este o dovadă unică a modului în care medicina în Egiptul Antic ar fi încercat să abordeze sau să exploreze cancerul. Descoperirea oferă o perspectivă extraordinară pentru a înțelege istoria medicinei”, este de părere Edgard Camarós, profesor la Universitatea din Santiago de Compostela, în Spania.
Descoperirile sugerează că egiptenii antici înțelegeau cancerul, dar că nu îl puteau trata.
Se crede că cancerul era mai rar în Egiptul antic în comparație cu timpurile moderne, deoarece speranța de viață a oamenilor nu era atât de mare ca în prezent.
”Deși egiptenii antici erau capabili să trateze fracturi complexe, cancerul era încă o frontieră a cunoașterii medicale”, spune cercetătoarea Tatiana Tondini
Sunt confirmate abilitățile egiptenilor antici în prelucrarea metalelor, ei foloseau cupru, fier și aur pentru a realiza decorațiuni.
De asemenea, pentru perioada istorică respectivă, ei se aflau și în avangarda descoperirilor din domeniul medical, existând dovezi că umpleau cavitățlei dentare cu plombe metalice, fixau oasele fracturate cu atele și foloseau miere și plante pentru a vindeca bolile.