3dots.ro

Google declară că modelul său de AI este capabil să obţină un punctaj de 91% la examenele de licenţă în medicină

Google declară că modelul său de AI este capabil să obţină un punctaj de 91% la examenele de licenţă în medicină

Din articol:

După cum era de așteptat, impactul produs de inteligența artificială se manifestă cu succes în toate domeniile, grație vitezei cu care rutinele programului răsfoiesc bazele de date…

Google susţine că cel mai recent model al său de inteligenţă artificială este are abilitatea de a obține un punctaj de 91,1% la examenul de licenţă în medicină din Statele Unite

”În urmă cu aproximativ un an şi jumătate, am construit primul sistem de inteligenţă artificială care a reuşit să treacă un examen de licenţă medicală, din cadrul programului USMLE, MedQA.

Cel mai nou model, Med-PaLM 2, optimizat pentru domeniul medical, a obţinut performanţe de top în domeniu, obţinând un scor de peste 91%”, a anunţat Greg Corrado, şeful echipei de sănătate şi inteligenţă artificială de la Google, în cadrul conferinţei ”The Check Up”, care a avut loc săptămâna trecută la New York, conform Google Blog.

Google spune că investighează modul în care Med-PaLM 2, o versiune a modelului Gemini de AI, optimizată pentru domeniul medical, poate debloca noi capacităţi de raţionament avansat, de înţelegere a unui număr mare de contexte şi de procesare.

Compania subliniază că, datorită capacităţii multimodale a Gemini, capabil să proceseze text, imagine, audio şi video, acesta a fost utilizat pentru sarcini complexe, cum ar fi generarea de rapoarte pentru imagini 2D, raze X, dar şi pentru imagini 3D.

”Deşi această activitate se află încă în faza de cercetare, există posibilitatea ca inteligenţa artificială generativă în radiologie să ofere capacităţi de sprijin pentru organizaţiile din domeniul sănătăţii”, precizează gigantul tehnologic.

Rezultate extrem de precise, cu costuri reduse

În carul ”Check up” au fost prezentate public mai multe prototipuri şi studii, inclusiv un ecograf portabil asistat de inteligenţă artificială – ”Maternal Health Ultrasound AI” -, care oferă informaţii pentru interpretarea imaginilor obținute în urma investigațiilor cu ultrasunete, ce ar putea fi util în zonele rurale sau subdezvoltate, unde nu există specialişti care să poată citi ecografiile.

Printre informaţiile pe care acest aparat, încă în curs de dezvoltare, le poate oferi este, de exemplu, identificarea poziţiei fătului.

Un alt avantaj al acestui sistem este costul de aproximativ 3.000 de dolari, în timp ce un sistem ecograf tradiţional poate costa 300.000 de dolari.

Health Acoustics Research (HeAR), pe de altă parte, este un model de inteligenţă artificială specializat să obţină informaţii despre sănătate pornind de la analiza sunetelor produse de pacient, cum ar fi tusea sau respiraţia, care ar putea fi folosite ca bază pentru studii privind tuberculoza sau COVID-19.

Şefa departamentului de echitate în sănătate de la Google, Ivor Horn, a declarat că începe să se înţeleagă oportunităţile pe care le poate aduce inteligenţa artificială în domeniul sănătăţii şi al asistenţei medicale.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs