3dots.ro

Studiu. Topirea gheții din zona polară influențează mișcarea de rotație a Pământului, oamenii vor pierde timp din viața lor în următorii ani

Studiu. Topirea gheții din zona polară influențează mișcarea de rotație a Pământului, oamenii vor pierde timp din viața lor în următorii ani

Potrivit unui nou studiu, din cauza topirii gheții polare viteza mișcării de rotație a Pământului în jurul propriei axe se va modifica și va face ca, în următorii doi-trei ani, într-o zi, toți oamenii de pe glob să piardă o secundă din viața lor, informează CNN.

Timpul este determinat de mișcarea de rotație a Pământului în jurul propriei axe, una care nu are o viteză constantă și care poate fi influențată de ceea ce se întâmplă pe suprafața planetei și în miezul său topit. Aceste modificări, imperceptibile, duc la necesitatea ajustării ceasurilor lumii cu ceea ce se numește ”o secundă de salt”, cu un impact redus în viața de zi cu zi, dar cu unul important în tehnologia sistemelor de calcul.

Mișcarea de rotație a Pământului se accelerează

De-a lungul anilor au fost adăugate o mulțime de secunde, dar, după o perioadă lungă în care s-a observat tendință de încetinire, în prezent se constată o accelerare a mișcării de rotație a Pământului, ceea ce va duce la necesitatea eliminării unei secunde.

”O secundă negativă nu a fost niciodată extrasă sau testată, astfel încât problemele pe care le-ar putea crea sunt fără precedent”, explică Patrizia Tavella, membru al Bureau International des Poids et Mesures, unul din cele trei organisme de standardizare însărcinate cu menținerea Sistemului internațional de unități.

Potrivit unui studiu publicat în Nature, momentul în care se va întâmpla acest lucru este determinat de parametrii induși de încălzirea globală, procesul de topire a gheții polare încetinind impactul asupra rotației Pământului și amânând data cu trei ani, împingând-o din 2026 până în 2029.

”O parte din a afla ce se va întâmpla în cronometrarea globală depinde de înțelegerea a ceea ce se întâmplă cu efectul încălzirii globale”, a declarat Duncan Agnew, profesor de geofizică la Universitatea California din San Diego și autorul studiului.

Înainte de 1955, o secundă era definită ca o fracțiune specifică din timpul necesar Pământului pentru a se roti o dată în raport cu stelele, apoi a venit epoca ceasurilor atomice extrem de precise, care s-au dovedit a fi un mod mult mai stabil de a defini o secundă fizică.

De la sfârșitul anilor 1960, lumea a început să folosească ora universală coordonată (UTC) pentru a stabili fusuri orare. UTC se bazează pe ceasuri atomice, dar încă ține pasul cu rotația planetei, dar, deoarece viteza de rotație nu este constantă, cele două intervale de timp diferă încet. Aceasta înseamnă că o ”secundă de salt” trebuie adăugată din când în când pentru a le aduce înapoi în aliniere.

Schimbările în mișcarea de rotație a Pământului pe termen lung au fost influențate de frecarea mareelor de pe fundul oceanului, ceea ce i-a încetinit rotația. Recent, impactul topirii gheții polare a devenit un factor semnificativ. Pe măsură ce gheața se topește în ocean, apa se deplasează de la poli spre ecuator, ceea ce încetinește și mai mult viteza de rotație a Pământului.

Procesul, comparat cu mișcarea unui patinator artistic

Ted Scambos, cercetător la Universitatea din Colorado Boulder, descrie procesul ca fiind similar cu acțiunea unui patinator artistic care se învârte cu brațele deasupra capului – pe măsură ce își coboară brațele spre umeri, rotirea lor încetinește.

Potrivit raportului, în timp ce topirea gheții poate încetini rotația Pământului, există un alt factor determinant atunci când vine vorba de măsurarea timpului la nivel global: procesele din miezul planetei.

Miezul lichid al planetei se rotește independent de învelișul său exterior solid – dacă miezul încetinește, învelișul solid se accelerează pentru a menține impulsul și asta se întâmplă în prezent.

În ciuda topirii gheții polare, care conduce la încetinirea mișcării de rotație, în general rotația Pământului se accelerează, iar asta înseamnă că lumea va trebui în curând să scadă o secundă pentru prima dată.

”Nimeni nu a anticipat cu adevărat că Pământul va accelera până la punctul în care ar trebui să eliminăm un salt de secundă”, a mai afirmat un cercetător.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs