3dots.ro

Bacău. O femeie însărcinată în 4 luni a murit în spital, la 24 de ore după internare. Familia acuză medicii că nu au intervenit la timp

Bacău. O femeie însărcinată în 4 luni a murit în spital, la 24 de ore după internare. Familia acuză medicii că nu au intervenit la timp

Din articol:

O femeie în vârstă de 38 de ani, însărcinată în 16 săptămâni în urma unei fertilizări în vitro, a murit la nici 24 de ore de la internarea în Spitalul Județean Bacău. Femeia avea dureri puternice, iar familia ei acuză faptul că s-a decis intervenția chirurgicală prea târziu, după momentul în care medicii constataseră că sarcina se oprise din evoluție.

Pacienta a ajuns la maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău în dimineaţa zilei de 15 martie, la ora 6:30, în urgenţă. Ea a fost consultată de medicul de gardă, atât clinic, cât şi ecografic şi i s-a pus diagnosticul de sarcină oprită din evoluţie.

Pacienta s-a prezentat în stare generală relativ bună

”Pacienta nu cunoștea diagnosticul, fusese evaluată de medicul care urmărea sarcina într-o clinică privată, cu 48 de ore mai devreme, când examenul a arătat sarcină normală.

Cu o zi înainte s-a simţit rău şi s-a consultat cu medicul care urmărea sarcina şi i-a spus să ia două-trei tablete, dacă nu se ameliorează starea, să se prezinte în Urgenţă. În Urgenţă a venit însoţită de soţ, cu stare generală relativ bună, şi a acuzat febră, cefalee şi mialgii”, a declarat directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, Aurelia Ţaga.

Pacienta a rămas internată în sectorul septic şi, pentru că venise cu febră, s-a solicitat un examen de terapie intensivă al maternităţii, medicul recomandând tratament.

”Spre amiază, starea pacientei s-a agravat, în sensul că au apărut dureri abdominale accentuate, în etajul superior, cu stare de agitaţie şi cu alterarea stării generale.

S-a întrunit comisia de medici – doi medici ginecologi şi un ATI-st – au examinat din nou această pacientă şi au solicitat examen de chirurgie generală, examen care s-a concretizat după ce s-a făcut radiografie pulmonară care a infirmat ca sursă a febrei o patologie pulmonară şi o ecografie abdominală care a recomandat o laparoscopie diagnostică.

A avut loc avortul spontan și nu a mai fost nevoie de intervenție pe sfera genitală

Pacienta a rămas la Chirurgie generală, echipa operatorie a fost completată şi de medicul ginecolog care a examinat pacienta. În timp ce s-a efectuat laparoscopia diagnostică medicul ginecolog s-a consultat cu un profesor de Obstetrică-ginecologie din Centrul Universitar Iaşi pentru a lua cea mai bună decizie. Între timp, a avut loc avortul spontan şi nu a mai fost nevoie de intervenţie pe sfera genitală”, a mai precizat reprezentanta spitalului.

Directorul medical al spitalului din Bacău a adăugat că investigaţiile periodice au arătat că a fost vorba despre o „evoluţie fulminantă”, cu un prognostic ATI sever, în condiţiile în care femeii i-a scăzut mult PH-ul organismului, iar analizele privind lactatul şi bicarbonatul erau în afara limitelor normale.

”Aceste trei analize au arătat o evoluţie de gravitate, pacienta a primit tratament şi monitorizare, iar la ora 2:00 în noaptea de 15 spre 16 a instalat primul stop cardio-respirator, iar la ora 6:30 spre 7:00 a instalat al doilea stop cardio-respirator, care nu a mai putut fi resuscitat”, a precizat Aurelia Ţaga.

Partenerul femeii a depus plângere la Poliție

Partenerul femeii a depus o plângere la Poliţie, cerând deschiderea unei anchete care să cerceteze gradul de vinovăție al cadrelor medicale în cazul decesului.

Reprezentanţii unităţii sanitare susţin că decesul nu a fost cauzat de problemele ginecologice şi explică faptul că nu au intervenit pentru că au considerat că, în condiţiile în care femeia avea febră şi un uter ”în suferinţă”, o intervenţie în urgenţă nu ar fi fost oportună.

”În prezent este o anchetă penală desfăşurată de Poliţia Bacău, Medicina Legală a efectuat necropsia şi a emis un certificat constatator al decesului şi sunt recoltate probe care au fost trimise la Institutul de Medicină legală din Iaşi. (…)

A fost o evoluţie fulminantă spre gravitate din primele rezultate ale anchetei, nu cauza ginecologică a fost cauza către această evoluţie. Diagnosticul medicului legist a fost şoc toxico-septic, coagulare intravasculară diseminată şi sarcină oprită din evoluţie”, a adăugat directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, Aurelia Ţaga.

În legătură cu veridicitatea informației cu privire la faptul că partenerului femeii i s-a comunicat că aceasta ar avea probleme din sfera psihică, directorul medicul a răspuns: ”Noi, din ancheta pe care am făcut-o cu medicii, nu s-a pus această problemă, comisia de ginecologi s-a întrunit pentru a stabili ce este mai bine de intervenit şi s-a stabilit că pe febră şi pe un uter în suferinţă nu se intervine în urgenţă, deci nu am cunoştinţă de astfel de afirmaţii”.

Reprezentanţii Poliţiei Bacău au confirmat faptul că partenerul femeii a depus o plângere și că a fost deschisă o anchetă care vizează comiterea infracţiunii de ucidere din culpă.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs