Un clujean se luptă în instanță pentru ca fiul său să învețe în limba română, mama, în îngrijirea căruia se află, vorbind cu el doar în maghiară
Într-o dispută ce nu a putut fi soluționată altfel decât în instanță, un avocat clujean a dat-o în judecată pe fosta parteneră de viață pentru a permite fiului lor de șase ani să fie înscris în clasa zero la program cu predare în limba română.
Disputa legată între doi foști parteneri de viață din Cluj-Napoca, el de etnie română, ea de etnie maghiară, cu privire la limba în care copilul lor trebuie să urmeze educația a ajuns într-o nouă etapă.
În urmă cu trei ani, cei doi s-au judecat pentru a stabili dacă e important sau nu pentru copilul lor să fie înscris la grădiniță în limba maghiară, de data aceasta au apelat la instanță pentru a stabili în ce limbă trebuie să urmeze copilul cursurile școlare, relatează ziarul Făclia.
În acel moment copilul trebuia înscris la grădiniță și mama, etnic maghiar, a insistat să-l ducă la o grădiniță în limba maghiară. Tatăl s-a împotrivit fiind de părere că educația în limba maghiară i-ar limita șansele în viață și pe piața muncii.
Cei doi nu au reușit să se înțeleagă, iar clujeanul, de profesie avocat, a apelat la instanță. În fața judecătorilor, el a susținut că o educație în limba română îi oferă copilului o paletă mai largă de oportunități în viitor.
De cealaltă parte, mama copilului a argumentat că dacă fiul lor va frecventa grădinița în limba română va avea posibilitatea să învețe doar o singură limbă, fapt care este în defavoarea copilului și care îi va limita posibilitatea de a cunoaște și cultura și literatura maghiară.
Judecătoria Cluj-Napoca a hotărât că cea mai bună soluție este înscrierea copilului la grădiniță în limba română.
După trei ani, cei doi părinți se află în fața aceleiași dispute: în ce limbă va învăța copilul?
De această dată, mama copilului a fost cea care a deschis acțiune în instanță pentru a obține o ordonanță președințială pe baza căreia minorul să poată urma învățământ în limba maghiară.
Tatăl a rămas consecvent în a susține că dorește ca în continuare copilul să fie educat într-o școlă de stat cu predare în limba oficială a României. El a argumentat în favoarea lui și faptul că minorul a urmat grădinița în limba română, tot în baza unor hotărâri judecătorești.
”Minorul trebuie să urmeze învățământ în limba română deoarece trăiește în România, iar limba oficială este limba româna. Mai mult, acest lucru îi dă șansa să se integreze mai bine în comunitate și societate pentru că învață să scrie și să citească corect în limba română.
Acest lucru îi va permite să aleagă o facultate și profesia pe care și-o dorește, nefiind limitat sau constrâns să se orienteze spre o facultate sau loc de muncă în Ungaria, unde limba oficială este maghiara”, și-a motivat demersul tatăl minorului.
În plus, tatăl mai spune că micuțul petrece foarte puțin timp alături de el sau de bunicii paterni și riscă astfel ca, de la un moment dat, să nu se mai poată înțelege cu ei.
”În rest copilul petrece timpul cu mama și bunicii materni cu care vorbește exclusiv în limba maghiară, ceea ce i-a creat în trecut grave probleme de exprimare ale minorului în limba română și implicit frustrare, deoarece nu se poate exprima corect în limba română”, a mai menționat tatăl copilului.