3dots.ro

Prof. univ. dr. Daniel David: ”Românii au înțeles prost emanciparea!”. Scandalul de la restaurantul Sera Eden, o mostră a lipsei de bun simț și de respect față de cei din jur din societate 

Prof. univ. dr. Daniel David: ”Românii au înțeles prost emanciparea!”. Scandalul de la restaurantul Sera Eden, o mostră a lipsei de bun simț și de respect față de cei din jur din societate 

Decizia luată de administratorii unui restaurant din București de a impune clienților să-și țină copiii tot timpul așezați la masa lor a stârnit discuții aprinse în spațiul online.

Daniel David, profesor de ştiinţe cognitive clinice la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca și rectorul acestei instituții este de părere că toată această dezbatere ne indică existența unui fenomen cu o componentă puternică psihoculturală care arată că societatea românească se apropie de faza de emancipare, fără să o fi atins deocamdată.

”Este o componentă psihoculturală, pentru că unii se îndreaptă spre faza de emancipare în momentul ăsta și atunci când ești aproape de faza de emancipare începe să îți pese mai mult de propriile nevoi și interese, fără să te uiți la nevoile și interesele celorlalți”, a explicat fenomenul prof. Daniel David pentru edupedu.ro.

Rectorul UBB este de părere că mesajul transmis clienților de administratorii localului nu a fost unul bine gândit și nici foarte bine înțeles și că există mijloace pe care le-ar fi putut implementa pentru a elimina situațiile neplăcute.

”Copiii sunt copii și nu pot sta la masă nemișcați. În același timp și ceilalți clienți, când stau la masă, nu au chef să le pună copiii pietricele pe masă. Și atunci restaurantele au încercat să găsească regulamente, care sunt mai bune sau mai proaste. Dacă vrei să ai clienți și familii cu copii, atunci asigură spații de joacă.

Exemplul dat acum este al unui restaurant care a încercat să reglementeze corect lucrurile, dar modalitatea prin care a făcut-o nu a fost înțeleaptă, nu a respectat principiile psihologice care privesc comportamentul copiilor.

Alternativa era să decidă și să anunțe că este un local ”adults only” sau să asigure spații de joacă pentru familiile care își aduc copiii, pentru că nu poți să te aștepți ca ei să stea numai la masă”, spune Daniel David.

De asemenea, Daniel David spune că a constatat că mulți părinți se află, din păcate, în faza în care drepturile și interesele lor sunt mai importante decât ale altora.

”Nu am intrat încă în faza în care să ne exprimăm drepturile respectând drepturile celorlalți. Vom ajunge acolo. Dar asta înseamnă să fii o societate emancipată: să îți exprimi nevoile și interesele respectând nevoile și interesele celorlalți. Nu suntem acum acolo.

Suntem în faza de trecere de la pasivitate – nu îți știi drepturile sau le știi, dar nu te bați pentru ele -, spre emancipare – îți știi drepturile, te bați pentru ele, dar respecți și drepturile altora-, trecând prin atitudini agresive – îți știi drepturile, te bați pentru ele -, fără să-ți pese de drepturile altora”.

Profesorul universitar explică faptul că ”pe acest drum apar tot felul de fenomene ciudate și dacă se mai suprapun și reglementări neinspirate pe care le fac unii din când de când asta polarizează societatea, lumea”.

”Este și diferența de parenting, pentru că părinții care sunt în faza de emancipare au și un parenting diferit. Alții care sunt în faza tradițională încă au un parenting de alt tip și asta se vede inclusiv în discuția cu restaurantul: ce aștepți de la copii.

Părinții care sunt în faza tradițională se întreabă: dar ce cauți cu copilul la restaurant sau dacă vii, atunci să stea liniștit și cuminte. În timp ce ceilalți spun: copilul trebuie lăsat să se exprime liber.

Un parenting de alt tip, focalizat pe recompense, nu pe pedepse și uite clash [ciocnire] la restaurant. În ecuație a intervenit extraordinar de bine reglementarea fără principii psihologice făcută de unele restaurante”.

Expertul este de părere că un astfel de scandal ar fi putut fi evitat și dacă localul ar fi asigurat spațiu de joacă pentru cei mici.

”Copilul nu poate sta o oră, o oră și jumătate, poate două cât stau adulții care au discuțiile lor, cei mici să facă ce? Cealaltă variantă este să-l ții la masă și să-i dai telefon mobil, care iarăși nu este sănătos pentru copil. Deci, ori nu lași familii cu copii și spui că localul e pentru adulți sau, dacă accepți și copii, atunci trebuie să le creezi contextul adecvat”.

Avem părinți cu profiluri diferite, mai spune acesta. ”Părinții în fază de emancipare își duc copiii spre anumite școli, adesea private sau unde știi că regulile sunt mai libere. Ceilalți îi duc spre școli mai tradiționale, inclusiv seminarii ale unor biserici, chiar dacă nu vor să-i ducă în zona de teologie în viitor.

Dar există aceeași polarizare. Și deciziile se iau iarăși, reglementând violența și orice fără să se bazeze pe cercetări de psihologie. Și atunci ne mirăm că nu funcționează.

Dacă există o știință a psihologiei pe lumea asta, care se ocupă de comportamentul uman și de modul în care gândesc oamenii în anumite situații, e normal să îi consulți. Dacă te ocupi de sănătate, consulți un doctor. Ai probleme economice, consulți un finanțist sau un contabil.

Ai probleme psihocomportamentale, emoționale? Consulți un psiholog, dacă vrei să folosești cu adevărat știința modernă. Altfel, dacă toată lumea ne pricepem și la sănătate, și la psihologie, și la economie, atunci iese ceea ce vedem”, a concluzionat prof. dr. Daniel David, în interviul acordat edupedu.ro.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs