3dots.ro

Daniel Funeriu: ”Înjurați-mă, criticați-mă,, dar în acest moment poți trăi mai bine în România și Moldova decât la vest de Budapesta”

Daniel Funeriu: ”Înjurați-mă, criticați-mă,, dar în acest moment poți trăi mai bine în România și Moldova decât la vest de Budapesta”

Daniel Funeriu, fost ministrul al Educației, stabilit în Franța, în Strasbourg, a reușit să provoace o adevărată dezbatere  o controversă afirmând, într-o postare făcută pe Facebook, că în acest moment, cu același efort, poți trăi mai bine în România sau Republica Moldova decât la vest de Budapesta.

”În acest moment este o greșeală fundamentală să părăsești România sau Republica Moldova pentru a te muta mai la Vest.

Cu același efort poți trăi mai bine în România sau Republica Moldova decât la vest de Budapesta. Economic, intelectual, cultural și, o să râdeți… medical.

Înjurați-mă, criticați-mă, dar vă veți da seama în curând că am dreptate”, a scris Daniel Funeriu pe Facebook.

Postarea a adunat peste o sută de comentarii, multe dintre ele cerând fostului ministru al Educației să demonstreze afirmația făcută. Mulți dintre cei care au intervenit în discuției au cerut date de la fostul ministru.

”Facts (date-nr)? Îmi pare enunț valabil doar din punctul de vedere al super, hiper, ultra, mega, extra, ober elitelor, dar și acolo parțial. Și da, posibil valabil pt viitor… dar sunt variabile (încă) impredictibile.

În rest, enunț fals cu minuscule umbre de adevăr. Sănătatea (naștere, prevenție, informare, tratare boli grave )… ups, n-am văzut pe nicăieri România în față. Decât atunci când am întors foaia la topul mortalității infantile, a % de decese covid, mortalitate boli grave”..

Din punct de vedere cultural și economic nu ne putem compara cu ce se întîmplă în Vest, cu anumite nuanțe. Aștept contra- argumente bazate pe date”, a comentat cineva

Funeriu a replicat: ”Când mă citiți pe mine porniți de la premisa că adesea spun lucruri pentru care ÎNCĂ nu există date. Adică „le văd” cu mult înainte.

Dacă vreți banalități -deloc neimportante- bazate pe date, citiți-i pe alții sau întrebați ChatGPT, nu vă pierdeți vremea pe aici: eu plec de la ideea că cititorii mei pot interpreta singuri datele, nu au nevoie de mine pentru asta.”

Funeriu a susținut că el se bazează pe intuiție și, de exemplu, în ceea ce privește fenomenul plagiatului din lumea academică românească a avut dreptate, chiar dacă nu a avut date în acest sens.

”Faptul că „îmi cam iese” e ilustrat, de exemplu, de faptul că am inițiat cruciada antiplagiat când existau exact zero date despre dimensiunea plagiatelor în România. Dar eu am simțit chestia”, a concluzionat el.

Din punctul de vedere exprimat de Funeriu, cel mai discutat a fost cel care făcea referire la sistemul medical.

”Nu medical…și nu râd deloc. Aici suntem rău de tot în urmă (o spun din interiorul sistemului medical)”, a replicat unul dintre comentatori.

Funeriu a răspuns: ”depinde ce anume comparați.”

Un alt comentator a interventit: ”Comparam sistemele medicale: ăla din România cu alea din Occidentul Europei! Dvs. ce comparați?”

”Există câteva „vârfuri”, respectiv nuclee de performanță medicală, însă nivelul general este jalnic. Mă lovesc zilnic de lipsa de competență medicală”, a revenit și primul comentator.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs