3dots.ro

Managerul Spitalului Sf. Pantelimon: ”Nu sunt date care să ateste o viciere a tratamentului la ATI. Decesele nu puteau fi evitate”

Managerul Spitalului Sf. Pantelimon: ”Nu sunt date care să ateste o viciere a tratamentului la ATI. Decesele nu puteau fi evitate”
Din articol:

Într-o declarație de presă, managerul Spitalului Sf. Pantelimon din București, Bogdan Socea, a declarat că primele date arată că nu au existat nereguli în privința tratamentului pe care l-au primit pacienții de la terapie intensivă.

Precizările managerului vin la o zi după apariția în media acuzațiilor cu privire la faptul că 17 pacienți au murit între 4 și 7 aprilie după administrarea incorectă a unui medicament.

”Din analiza preliminară, nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în secția de terapie intensivă. Ceea ce vreau să se înțeleagă foarte clar este că nu au fost sesizări anterioare la niciun organism și nici la comisia spitalului cu privire la posibile nereguli în secția de ATI”, a spus mangerul unității medicale.

”Au fost decese care nu puteau fi evitate”.

De asemenea, Bogdan Socea a precizat că analiza preliminară arată și că cele 17 decese ”au fost decese care nu puteau fi evitate”.

”Comisia internă s-a constituit, analizează situația cu cea mai mare rapiditate. Miercuri vom avea raportul final. Nu au fost reclamații, nu au fost sesizări. Cazurile respective au fost cu scutire de necropsie la cererea familiilor, cea mai mare parte a lor.

Mortalitatea în ATI, de fapt, reflectă mortalitatea la nivelul întregului spital. Orice caz grav, de pe orice secție, ajunge în terapie intensivă și decedează într-un interval de timp. Deci, practic, raportarea aceasta, de 17 cazuri, nu se face la 25 de paturi, ci la 525 de paturi cât are acest spital de urgență.”, a mai precizat managerul de la Spitalul Sf. Pantelimon.

Întrebat ce le transmite familiilor celor care au murit la ATI în această perioadă, managerul spitalului a răspuns: ”Le transmitem condoleanțe. Ne pare rău de aceste decese. Ceea ce s-a delimitat până acum este că aceste decese nu puteau fi evitate. O să analizăm fiecare deces din acea perioadă”.

Ministrul Sănătății, despre statistica deceselor din spital: ”Este o deviație regretabilă”

La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a mers vineri dimineață la unitatea medicală, a vorbit despre ”o deviație regretabilă” a numărului deceselor din cele patru zile, față datele ce reies dintr-o primă statistică privind mortalitatea din spital.

”Am făcut o primă statistică și o să o extrapolăm la alte unități medicale, să vedem care este mortalitatea. Discutăm la mortalitatea din spital, cvasitotalitatea cazurilor de deces se întâmplă la terapie intensivă. Mortalitatea medie în anii 2022, 2023, și în primele trei luni ale acestui an, până azi, este undeva în jur de 3,5 cazuri zilnic, la nivelul spitalului.

”Este o deviație regretabilă, dar se poate întâmpla, sunt zile când numărul de decese e mai mare, sunt altele în care numărul de decese e mai mic”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs