3dots.ro

Analist economic despre noile tarife la polițele RCA: De ce nu ne facem asigurări direct în Bulgaria? 

Analist economic despre noile tarife la polițele RCA: De ce nu ne facem asigurări direct în Bulgaria? 
Din articol:

ASF a publicat noile tarife de referință pentru RCA, unele mai mari cu aproximativ o treime decât precedentele.

Analistul economic Radu Soviani este de părere că ASF are o responsabilitate directă pentru aceste scumpiri, prin ”complicitatea” ce i se poate imputa în privința falimentulului City Insurance și a problemelor de solvabilitate ale Euroins.

”Prețul asigurărilor RCA s-a dublat sau chiar triplat în ultimul an și jumatate. ASF creează azi premisele unei noi scumpiri, cu încă o treime. S-a ajuns la situația în care dacă îți iei o mașină nouă, cu motor extrem de mic, de 1200 cmc, să ajungi să plătești RCA și 1700 de lei.

S-a ajuns la prețuri RCA triple sau chiar cvadruple față de prețurile de exemplu, din Bulgaria. S-a ajuns ca românii să se asigure la o companie bulgărească, care să transfere profiturile și banii asiguraților în Bulgaria, în timp ce aici rămân zeci de mii de procese pe instanță.

În aceste condiții, de ce nu ne-am asigura noi direct în Bulgaria, la o treime de preț? De ce să susții reprezentanții unui stat român – ASF și corupții din ASF, care sunt complici la nelegalitățile din asigurări?

Desigur, asta nu este varianta pe care vă sfătuiesc să o alegeți. Aveți și opțiunea – DORMI LINIȘTIT! ASF lucrează pentru tine. Ei chiar dorm liniștiți. Unii procurorii lucrează pentru ei și pentru pensiilor lor speciale.”, a scris Radu Soviani pe pagina sa de Facebook.

Soviani acuză conducerea ASF că a ascuns problemele care au condus la falimentul City Insurance, liderul pieței RCA în momentul falimentului companiei, ceea ce avut drept consecință explozia costurilor cu polițele obligatorii de răspundere auto în România.

Și mai mult decât atât, din punctul de vedere al analistului economic, ASF ar fi mușamalizat problemele de solvabilitate ale Euroins, companie de asigurări cu capital bulgăresc, actualul lider pe piață, o situație care a contribuit de asemenea la creșterea tarifelor RCA.

”Complicitatea conducerii Autorității de Supraveghere Financiară la mușamalizarea indicatorilor de solvabilitate Euroins, cel mai târziu de la 31 martie 2021 (…).

În esență, o autoritate a statului mușamalizează situații critice din piața asigurărilor, induce în eroare pe toată lumea, conducerea încasează salarii și bonusuri de zeci și sute de mii de Euro, iar asigurările au ajuns la prețuri duble și triple.

Pe baza raportărilor celorlalte companii de asigurări la 31 Martie 2021, ASF a știut că Euroins nu raportează dosarele din instanță de regres, ceea ce necesita un plus de capital de solvabilitate.

Ce a făcut ASF? A lăsat ca mușamalizarea solvabilității să continue și a creat condițiile devalizării fondului de garantare al Asiguraților (FGA), în urma inacțiunilor și complicității ASF la frauda de la City Insurance.”, scria Radu Soviani, în urmă cu ceva timp.

Tarifele de referință RCA 2023

Pentru șoferii cu vârsta sub 30 de ani, prețurile de referință RCA pleacă de la 1.822 de lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de până în 1.200 de centimetri cubi și ajung la 4.709 lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de peste 2.500 de centimetri cubi.

Pentru șoferii cu vârsta de 31-40 de ani, prețurile de referință RCA pleacă de la 1.114 lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de până în 1.200 de centimetri cubi și ajung la 2.832 lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de peste 2.500 de centimetri cubi.

Pentru șoferii cu vârsta de 41-50 de ani, prețurile de referință RCA pleacă de la 1.076 lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de până în 1.200 de centimetri cubi și ajung la 2.912 lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de peste 2.500 de centimetri cubi.

Pentru șoferii cu vârsta de 51-60 de ani, prețurile de referință RCA pleacă de la 1.006 lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de până în 1.200 de centimetri cubi și ajung la 2.853 de lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de peste 2.500 de centimetri cubi.

Pentru șoferii cu vârsta de peste 60 de ani, prețurile de referință RCA pleacă de la 1.036 de lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de până în 1.200 de centimetri cubi și ajung la 2.767 de lei dacă au o mașină cu capacitate cilindrică de peste 2.500 de centimetri cubi.

© 2025 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs