3dots.ro

Român stabilit în Germania, comparând prețurile din magazine: La noi ieșea revoluție, oamenii nu răbdau!

Român stabilit în Germania, comparând prețurile din magazine: La noi ieșea revoluție, oamenii nu răbdau!

Un român care s-a stabilit în Germania și care are și cetățenia acestei țări și-a petrecut sărbătorile de iarnă în țara natală a rămas suprins de prețurile produselor pe care le-a întâlnit într-un supermarket din Sibiu.

A ales un magazin care face parte in același lanț de retail din care își face cumpărăturile acasă, în Germania și spune că a remarcat faptul că prețurile sunt mai mari la noi. Și nu numai atât, intrând și în alte magazine, a observat că situația este identică.

”Am intrat în magazin la Sibiu, să facem niște cumpărături și pentru noi, că tot am reușit în sfârșit să petrec sărbătorile acasă, în țară, dar avem în plan să le luăm cele necesare și părinților. Aici trebuie să spun și că nu am mai reușit să ajung în țară de dinainte de pandemie, iar ce am găsit acum în magazine nu m-a surprins, m-a șocat de-a binelea”, povestește românul cu cetățenie germană, pe Facebook.

În România, prețuri mai mari decât în Germania

El susține că, după propriile calcule, prețurile s-au dublat sau chiar triplat față de ultima dată când a fost în România, în urmă cu patru ani.

”S-au scumpit toate și în Germania, după pandemie și după război, dar ce am văzut în România… Sincer, ieșea scandal dacă făceau asta la noi, în Germania, să pună chiar asemenea prețuri… Exagerez poate, dar ieșea revoluție, oamenii nu răbdau!

Văd că laptele pe care îl dau mamele copiilor costă mai mult în România, brânza la fel, e mai scumpă în România, dar și cârnații și carnea și majoritatea derivatelor. Am văzut că situația e cam la fel și când e vorba de deodorante sau detergenți.

Inuman! Din ce bani își face cumpărăturile românul plătit cu salariul minim pe economie

Inuman! Din ce bani își face cumpărăturile românul plătit cu salariul minim pe economie când sunt asemenea prețuri? Înțeleg că magazinul se adaptează în funcție de cerere și ofertă și pune ce prețuri consideră de cuviință, e dreptul lor, dar totuși…”, mai spune românul.

Nu e singura comparație care este în defavoarea noastră, și salariile sunt indiscutabil mai mici decât în Germania, unde, în 2024, salariul minim național garantat prin lege este de 12,41 euro pe oră, iar din 2025 va crește la 12,82 euro. Salariul minim este acum 1.621 euro, în Germania.

Inflația reală este mult mai mare decât cea oficială

Ceea ce a remarcat românul care trăiește în Germania nu este un fapt surprinzător, având în vedere că în România se înregistrează a doua cea mai mare inflație din Uniunea Europeană. În plus, la noi, prețurile alimentelor au crescut chiar peste media inflației. De fapt, în unele cazuri prețurile alimentelor au crescut chiar și cu 25%, în decurs de un an.

”Consumul crește… dar de fapt scade, prețurile la locuințe cresc… dar de fapt scad. Să le luăm pe rând. Inflația scade… dar de fapt crește: Lunar, primim niște date oficiale cu inflația Majoritatea oamenilor simt în buzunarul lor că inflația reală este mult mai mare decât cea oficială. Acest lucru este confirmat de datele publicate de companiile specializate cu monitorizarea prețurilor. Compania de cercetare de piață Nielsen spune ca prețurile din magazine au crescut în 2023 în medie între 15-25%. Cu mult peste inflația oficială de 8%”, remarcă Radu Georgescu, analist financiar.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs