Povestea unui fost milițian, care, după un accident, a înviat din morți, după 12 ore la morgă
Povestea de viață a fostului milițian de la Rutieră Titus Honceriu este una ce merită povestită în orice documentar despre cei care au murit și au revenit la viață…
Declarat decedat după ce a fost implicat într-un accident rutier, a zăcut aproape jumătate de zi la morgă și doar prezența de spirit a unui brancardier, care trecea întâmplător pe acolo, și a remarcat că avea puls și respira, l-a salvat…
La cei 80 de ani pe care îi va împlini în luna august, Titus Honceriu, adjutant-șef, este un decan de vârstă al subofițerilor de Poliție din România.
Drumul pe care pornise în viață nu se anunța diferit de al celorlalți tineri care trăiau în comunism. Șofer pe basculantă la o mină din județul Hunedoara, și-a încercat norocul când a auzit că se fac înscrieri la Școala de Miliție, și a reușit.
A absolvit ca șef de promoție și, spre surprinderea sa, a fost repartizat în București, loc în care doar cei cu pile serioase sau cu rezultate excepționale ajungeau.
A ajuns să lucreze cu Nicolae Andruța Ceaușescu, fratele fostului dictator, pe atunci simplu locotenent la Miliția Capitalei, și era cu regularitate detașat pe litoral, la Neptun, în timpul vizitelor “tovarășului”.
6 iunie 1972, zi importantă pentru Nicolae Ceaușescu: o zi în care Fidel Castro, președintele Cubei, ”El Lider Maximo”, a vizitat în România, dar și una de cumpănă pentru motociclistul de 29 de ani Titus Honceriu, de la Miliția Rutieră București.
Coloana oficială ce se îndrepta spre aeroportul Otopeni era condusă de Titus Honceriu.
”Eram în misiune oficială, cu viteză, cu sirenele pornite, când din curtea CAP-ului Otopeni a ieșit o căruță cu doi cai. Nu am mai avut timp să frânez, cred că erau doar șapte metri între mine și atelaj.
Am intrat în plin în căruța trasă de caii speriați, căruța s-a rupt. Inițial, nu am știut ce s-a întâmplat. M-am ridicat, aveam casca pe cap, dar după câteva clipe mi-am pierdut vederea, m-au cuprins durerile”, a declarat Titus Honceriu, pentru cotidianul Adevărul.
Colegii săi nu au mai așteptat sosirea ambulanței. L-au dus cu mașina la Elias, unde toate sălile de operații erau pline. A ajuns la Floreasca unde medicii au considerat că nu are nici cea mai mică șansă de supraviețuire.
”Am fost operat în fața studenților la medicină, ca material didactic, iar ei luau notițe. Aveam șapte coaste rupte, explozie de lob hepatic…
Au venit cei mai buni chirurgi: Octav Constantinescu și Zeno Popovici. La finalul operației nici nu m-au mai cusut cum trebuie, credeau că voi muri oricum”, povestește fostul milițian.
Când și-a revenit din operație, nu mai vedea nimic, dar l-a auzit pe medicul anestezist spunându-i soției sale să fie puternică, să nu mai plângă, că e femeie tânără și că asta a fost.
La 12 ore de la accident a fost declarat mort și dus la morgă, printre cadavre. Ce s-a întâmplat, avea să afle de la alții.
”M-au dezbrăcat, mi-au legat picioarele și m-au dus la morgă. Am stat acolo toată noaptea, nu îmi amintesc nimic.
Dimineață însă, a venit un brancardier. Aducea trupul unei femei care se otrăvise. S-a uitat la mine, a văzut că mișc și i-a alarmat pe toți. M-au dus în Reanimare și mi-am revenit. Fusesem în moarte clinică”, povestește înfiorat polițistul.
Spre marele său regret, nu l-a cunoscut niciodată pe brancardierul care i-a salvat viața, pentru a-i mulțumi.
Ulterior, a rămas încă trei luni internat în spital. Era cel mai vechi pacient de acolo iar colegii dormeau cu rândul lângă el.
”Lucru ciudat, după ce m-au externat, în salonul și patul în care am fost a fost internată cunoscua artistă Ionela Prodan. Și ea a fost în moarte clinică, tot după un accident rutier”, a mai spus Honceriu.