3dots.ro

Suedia. Primăria și asociațiile de proprietari plătesc familiile care strâng gunoiul. ”Sunt avantaje pentru toată lumea, toți au de câștigat!”

Suedia. Primăria și asociațiile de proprietari plătesc familiile care strâng gunoiul. ”Sunt avantaje pentru toată lumea, toți au de câștigat!”
Din articol:

Un român stabilit în Suedia de cinci ani, manager al unei companii specializate în implementarea sistemelor de iluminat eficient, se declară impresionat de modul în care suedezii reușesc să-și motiveze cetățenii să facă și să păstreze curățenia.

Andrei Mihai s-a mutat în Suedia cu soţia şi cei doi copii în august 2018 şi locuiesc în Hjo, un cochet orăşel turistic aflat pe malul lacului Vattern, la 332 de kilometri de capitala Stockholm, care nu are mai mult de 7.000 de locuitori.

Campanie de curățenie plătită de primărie

Ce i s-a părut extrem de interesant este faptul că atât primăria, cât și asociațiile de proprietari, oferă clubului de patinaj artistic în care activează fiica sa Maria bani pentru a strânge gunoiul din centrul orașului.

”Copiii și părinții fac mișcare, păstrează orașul curat, învață să nu arunce gunoi și în plus sunt și plătiți. Sunt avantaje pentru toată lumea. Acest tip de inițiativă este o tradiție aici în Suedia. Ideea este simplă: primăria împreună cu asociațiile de proprietari au un buget la dispoziție, iar cluburile sportive pot câștiga bani participând la astfel de acțiuni”, explică Andrei Mihai.

Organizatorii oferă tot ceea ce este necesar acțiunii de curățire: mănuși, găleți, veste reflectorizante, instrumente de strângere a gunoiului și saci. Toate materialele sunt disponibile într-un spațiu de depozitare încuiat cu un lacăt al cărui cod le este comunicat de la început participanților.

”Mi s-a părut interesant că nu a fost nicio persoană prezentă din partea organizatorilor. Singura noastră obligație a fost să trimitem poze cu participanții și evident să facem curățenie. Avantajele sunt multiple atât pentru primărie, asociațiile de proprietari, dar și pentru cluburile sportive și participanți”, mai spune Andrei Mihai.

Câți bani se primesc pentru o oră de strâns gunoiul

În 2023, campania de curățenie s-a desfășurat pe parcursul a unsprezece weekend-uri în lunile iunie, iulie și august, din care șase au revenit clubului de patinaj artistic în care activează fiica românului stabilit în Suedia.

”A fost prima dată când Maria a participat la această acțiune, dar știa ce înseamnă, pentru că mai participase acțiuni similare organizate de școală. Pentru ea și pentru copii în general este distractiv pentru că ei efectiv se plimbă, se uită pe jos și în cazul în care văd un gunoi îl ridică cu ajutorul unui instrument și îl pun într-un recipient. Pentru copii acest tip de inițiativă contribuie la conștientizarea importanței păstrării unui mediu înconjurător curat”, precizează Andrei Mihai.

Este genul de inițiativă din care au de câștigat toate părțile implicate. Clubul sportiv primește bani, copiii se plimbă si se simt bine împreună cu familia și alți copii iar comunitatea se bucură de un mediu curat. Toate acestea cu un minim efort depus”, a declarat Andrei Mihai pentru Adevărul.

Mai trebuie spus că organizatorii campaniei plătesc 100 de euro pe oră, iar banii merg direct la clubul de patinaj artistic. La fiecare acțiune au participat între șase și 20 de persoane care contribuie astfel direct la strângerea de fonduri pentru asigurarea activităților sportive.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs