Studiu. O căsnicie nefericită este mai bună pentru sănătate decât să fii singur sau divorțat

Studiu. O căsnicie nefericită este mai bună pentru sănătate decât să fii singur sau divorțat

Un studiu recent relevă faptul că persoanele care nu trăiesc singure sunt mai puțin expuse riscului de a avea un nivel ridicat de zahăr în sânge, care poate duce la apariția unui diabet de tip 2, indiferent de existența armoniei în relația de cuplu.

Pe scurt,  rezultatul acestui studiu ar putea fi concluzionat că o căsnicie nefericită  este mai bună pentru sănătate decât o viață în singurătate.

Conform specialiștilor cuplurile își influențează reciproc comportamentul – cum ar fi dieta – și tind să aibă un venit comun mai mare, ceea ce poate duce, de asemenea, la o alimentație mai sănătoasă.

Studii anterioare au evidențiat faptul că relația de cuplu poate duce la o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv o durată de viață mai lungă, mai puține accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord, un risc mai mic de depresie și o alimentație mai sănătoasă decât în cazul persoanelor singure.

În cel recent, cercetătorii s-au oncentrat asupra modului în care o relație pe termen lung a influențat nivelul de zahăr din sânge – rezultatul unor factori precum ceea alimentația, hormonii și stresul.

În cadrul studiului au fost analizate date despre peste 3.300 de adulți, cu vârste cuprinse între 50 și 89 de ani, culese în cadrul ”Studiului longitudinal englez privind îmbătrânirea”, scrie Daily Mail.

Oamenii au fost chestionați cu privire la implicarea lor într-o relație de cuplu, dacă aveau un soț, o soție sau un partener care locuia cu ei, 76% dintre participanți fiind căsătoriți sau în concubinaj.

De asemenea, a fost evaluat nivelul de tensiune și de sprijin în cadrul relației lor.

Rezultatele au fost apoi coroborate cu datele colectate din probele de sânge prelevate la fiecare patru ani, care măsurau nivelul mediu al glicemiei, cunoscut sub numele de HbA1c.

Experții de la Universitatea Carleton din Ottawa, Canada, și de la Universitatea din Luxemburg au constatat că cei persoanele căsătorite sau care trăiau împreună aveau niveluri de zahăr în sânge care erau în medie cu o cincime (21%) mai mici decât cei care erau singuri, divorțați sau văduvi. Acest rezultat a fost obținut atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor.

Calitatea relației în care se aflau subiecții nu a făcut nicio diferență semnificativă în ceea ce privește nivelurile medii de glucoză din sânge, ceea ce, recunosc cercetătorii, a fost surprinzător, având în vedere constatările studiilor anterioare care sugerau că relațiile de sprijin sunt cele mai benefice.

Cu toate acestea, cei care au trecut prin tranziții maritale – cum ar fi divorțul – au înregistrat, de asemenea, modificări semnificative ale nivelului de HbA1c și ale șanselor de prediabet, afecțiune care adesea precede diabetul.

Katherine Ford, de la Universitatea Carleton din Ottawa, care a condus studiul, a sugerat că această relație a arătat modul în care sănătatea oamenilor ar putea depinde de implicarea lor într-o relație.

”Aș specula că mariajul și parteneriatele de concubinaj necesită o investiție emoțională specială pe o perioadă lungă de timp. Importanța acestui tip de relație înseamnă, probabil, că pierderea ei poate avea implicații asupra sănătății, cum ar fi nivelul mediu al glicemiei”, a afirmat ea

Concluziile studiului, publicate în revista BMJ Open Diabetes Research & Care, sugerează că a fi într-o relație ar putea reprezenta cheia pentru menținerea unui nivel scăzut de zahăr în sânge, orice relație fiind mai bună decât niciuna.

Ele mai sugerează că ar trebui acordat un sprijin sporit pentru adulții în vârstă care trec prin divorț sau doliu și că relaționarea ar trebui încurajată pentru a reduce riscul de probleme de sănătate.

”În general, rezultatele obținute au sugerat că relațiile maritale/coabitare au fost invers legate de nivelurile de HbA1c, indiferent de mărimea sprijinului sau a tensiunii conjugale. În mod similar, aceste relații păreau să aibă un efect protector împotriva nivelurilor de HbA1c peste pragul de prediabet”, este concluzia cercetătorilor concluzionează:

Peste 4,9 milioane de persoane din Marea Britanie suferă de diabet, potrivit celor mai recente cifre furnizate de Diabetes UK, iar aproximativ 7 milioane riscă să dezvolte această afecțiune.

De asemenea, se estimează că există 850.000 de persoane care trăiesc cu diabet de tip 2, dar care nu sunt diagnosticate, marea majoritate a cazurilor fiind legate de un stil de viață nesănătos.

Urmăriți-ne pe Google News - 3DOTS Stories

Florin Piersic a fost transferat la terapie intensivă, la Institutul Inimii din Cluj

Florin Piersic, care a fost operat la genunchi, este în continuare internat în spital. Intervenţia a decurs bine, dar pacientul a fost transferat la Institutul

Jerry Seinfeld: Comedia a dispărut din cauza corectitudinii politice, pentru că unii sunt prea îngrijorați că îi ofensează pe alții

Jerry Seinfeld afirmă, într-un interviu acordat The New Yorker, că procesul creativ în ceea ce privește comedia a fost stricat de ”corectitudinea politică”. ”Oamenii au

O femeie în vârstă de 101 ani este confundată cu un bebeluș de fiecare dată când zboară cu avionul

Însoțitorii de zbor ai unei curse American Airlines de la Chicago în Michigan au fost surprinși să constate că locul pe care se așteptau să

O fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce ar fi mâncat macrou congelat de la magazinul dintr-un sat din Călărași

O fetiță de 4 ani și bunica ei, dintr-o localitate din județul Călărași, au murit după ce ar fi mâncat macrou congelat cumpărat de la

Un bărbat bolnav de cancer a câștigat marele premiu la loto, în valoare de 1,3 miliarde de dolari

Un american care se luptă cu cancerul de opt ani a câștigat premiul cel mare la loterie, în valoare de 1,3 miliarde de dolari, al