
În fișele unor bolnavi de la urgențe, la Spitalul Județean Ploiești: ”Doamna doctor spune că e plătită la oră, refuză să vadă pacientul”

Sistemul de asistență medicală din România e unul șubred, care din nefericire pentru bolnavi se confruntă cu o acută lipsă de personal, o adevărată criză de medici.
Mai mult, chiar și când acesta este suficient, intervine problema calității sau cea a eticii, media semnalând numeroase cazuri de malpraxis sau unele în care serviciul medical a fost condiționat de primirea unei șpăgii.
Cotidianul Libertatea consemnează faptul că în mai multe fișe medicale întocmite la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Ploiești, lipsesc consulturile medicilor de specialitate.
Acest aspect indică faptul că în momentul sosirii pacienților la UPU în spital nu a existat în gardă un medic specialist .
În cazurile semnalate de doctori, zile la rând, nu exista medic de gardă la Cardiologie, medic de gardă la Neurologie, iar medicul de gardă, plătit la oră, colaborator extern, a refuzat să vadă pacientul, fiindcă era în afara orelor plătite.
Pe 19 ianuarie 2023, un pacient în vârstă de 73 de ani ajunge, în jurul orei 18.00, la UPU din cadrul Spitalului Județean Ploiești.
Pe fișa medicală apare un consult la Boli Interne, dar în dreptul Cardiologiei, se arată că pacientul nu a fost consultat.
Secția de Cardiologie de la Spitalul Județean Ploiești are doi medici angajați, iar alți doi sunt colaboratori
”Dr. Negoiță afirmă că este ora 20.00 și ea este plătită la oră și nu este angajata spitalului. Refuză să vadă pacientul”, apare scris pe fișa medicală a pacientului.
Medicul indicat este unul dintre cei care sunt colaboratori externi ai spitalului.
Într-o fișă din aceeași zi, 19 ianuarie 2023, o altă pacientă în vârstă de 70 de ani ajunge la UPU.
În fișa de consultație apare că la ora 20.00 nu există gardă la Cardiologie, și, la aceeași oră, nu există nici la Neurologie.
În 16 ianuarie, un pacient de 70 de ani ajunge la UPU, fiind solicitată o urgență.
Pe fișa sa, chiar în mijloc, apare ”lipsă gardă cardio!!!”, chiar așa, cu trei semne de exclamare.
Conform tabelului de gărzi, citat de Libertatea, în luna ianuarie în Spitalul Județean Ploiești au existat 10 zile fără gardă la Cardiologie.
Bogdan Nica, managerul spitalului din Ploiești, recunoaște problemele existente și spune că nu poate obliga medicii să facă mai multe gărzi decât cele 18 ore stipulate în lege. Soluția, din punctul său de vedere, ar fi ca plata gărzilor să fie ”la un nivel corespunzător volumului de activitate”.
”Adevărul este că la Cardiologie, în momentul de faţă, noi avem două colege care lucrează în baza unui contract de prestări servicii cu timp limitat, pentru că n-am putut angaja pe nimeni, posturile fiind blocate la nivel de instituţie bugetară. După deblocarea posturilor, acum vom organiza un concurs şi sperăm să vină colegi. (…)
Nu e o situaţie de dorit, dar o colegă a plecat din ţară, două şi-au dat demisia şi încă una şi-a deschis cabinet. Deci, într-o singură lună, au plecat patru oameni. După care s-au blocat posturile. (…)
Există zile în care medicul de gardă, care are 60 de bolnavi pe secţie, trebuie să participe şi la consulturile din UPU: 20-30 de consulturi. Se întâmplă să vină inclusiv sâmbăta şi duminica, în afara programului medicilor. Gândiţi-vă că la Secţia de Neurologie acum am doar trei medici. (…)
Au fost situații când m-au sunat colegii de la urgență: ”Ce facem? Până la ora 8.00 avem cardiolog”. Şi am rugat un internist, hai să vedem bolnavul, hai să facem o tomografie, să câştigăm timp până vine medicul respectiv.
Dacă aveam o urgenţă majoră, intervenea anestezistul. Adică, nu vă gândiți că pacientul aşteaptă pe un pat şi nu-l vede nimeni. Cu siguranţă l-a văzut un medic specialist în urgenţă sau un medic primar, eventual medicul anestezist. (…)
Problema asta cu personalul și cu lipsa unor medici în gardă ajunge deja să fie cronică la nivel de sistem. Încep să aibă probleme şi clinici universitare – vorbesc cu colegi din București, au început să lucreze cu rezidenţi. (…)
Am vorbit cu mai mulţi decidenţi politic şi vrem să iniţiem – şi probabil şi alţi colegi din ţară – o modificare legislativă care să aducă plata gărzilor la un nivel corespunzător volumului de activitate.
Să fim serioşi, nimeni nu vrea ca, pe 500 de lei, să stea la 100 de bolnavi, plus 60 de prezentări în UPU, în condiţiile în care un privat îi oferă de cinci ori mai mult. O altă modificare vizează obligativitatea unui medic care lucrează în spital să facă un număr mai mare de gărzi”, a declarat managerul Spitalului Județean Ploiești, Bogdan Nica.