Studiu: Patru din 10 cazuri de moarte subită la adulții tineri sunt legate de miocardita virală

În ultimul timp apar tot mai des informații despre tineri, persoane între 20 și 30 de ani, care își pierd viața în urma unor accidente vasculare, fără să fi avut probleme de sănătate diagnosticate anterior.

La nivel mondial, medicii încă încearcă să descifreze mecanismul aflat în spatele acestui sindrom al morții subite.

Un studiu realizat de cercetătorii americani arată că patru din 10 cazuri de moarte subită la adulții tineri sunt legate de miocardita virală – o inflamație a celulelor din miocard, produsă de infecția cu un virus.

Dacă până de curând se credea că inflamația mușchiului inimii este un răspuns la o infecție din organism, ultimele descoperiri indică faptul că virusul însuși ar putea ”sabota” încă de la început, prin prezența sa funcționarea cordului, inițiind aritmii, potențial letale chiar și la cei tineri.

Ipoteza a fost susținută de rezultatele unei cercetări a unei echipe de la Fralin Biomedical Research Institute, de la Virginia Tech College, coordonată de James Smyth, publicat în Circulation Research, care deschide noi perspective pentru tratamentul miocarditei de natură virală

Studiul, realizat pe animale de laborator, arată că este necesar să se depășească răspunsul inflamator excesiv care a fost întotdeauna considerat cauza aritmiilor cardiace.

Virusul infectează inima înainte ca răspunsul imunitar al organismului să provoace inflamația

”Am descoperit o fază acută, în care virusul infectează mai întâi inima și înainte ca răspunsul imunitar al organismului să provoace o inflamație. Astfel, chiar înainte ca țesutul să se inflameze, inima este pregătită pentru aritmie”, explică Smyth.

Dar ce s-ar întâmpla după o infecție virală obișnuită, cum ar fi infecția cu adenovirus? Oamenii de știință au încercat să reproducă ceea ce se întâmplă în inima pacientului în acest caz și au remarcat faptul că, în practică, virusul reușește să ”saboteze” circuitele electrice și de comunicare ale inimii.

Prin urmare, potențiala afectare a transmiterii semnalelor în inimă ar fi deja prezentă încă de la începutul infecției, chiar înainte de a avea loc răspunsul inflamator. Astfel, ar apărea aritmiile, legate de o alterare a activității joncțiunilor dintre celulele cardiace și a ”porților” membranei celulare, care sunt direct legate de acțiunea virusului.

Prin urmare, adenovirusul ar fi inițiatorul unor tulburări de ritm potențial grave, cum ar fi fibrilația ventriculară, care provoacă stop cardiac.

Observația experimentală a cercetătorilor americani deschide calea unor potențiale abordări viitoare care vizează mai întâi să dezvăluie din timp cine va fi mai expus riscului de complicații aritmice grave în cazul miocarditei și apoi să ofere terapii ”personalizate”.

Sfaturile cardiologului

Miocardita reprezintă o inflamație la nivelul mușchiului inimii. Apare de foarte multe ori în corpul nostru, problema este că doar anumiți virușii specifici, care se cantonează acolo, afectează capacitatea inimii de a funcționa cum trebuie.

De asemenea, este important să avem în vedere că inflamația de obicei se instalează după o în timpul unei boli care afectează sistemul respirator.

Dacă am trecut printr-un episod viral, gripă, dacă începem să avem manifestări de tipul unor dureri de torace, dificultăți de respirație, oboseală, aceste simptome trebuie să ne ridice niște semne de alarmă despre o posibilă suferință a inimii.

Prin simplu fapt că am trecut printr-o pandemie, virușii au devenit mult mai studiați, atât la nivel cardiac, cât și la nivel pulmonar.

Ne dăm seama că toate aceste infecții ajung să ne afecteze și motorul nostru, inima. Se întâmplă la tineri pentru că atunci când avem un sistem tânăr, avem și un sistem imunitar puternic.

Problema este că atunci când sistemul nostru imunitar luptă cu această inflamație, poate să deterioreze celulele mușchiului cardiac și prin această stricăciune scade capacitatea inimii de pompare a sângelui sau poate să destabilizeze ritmul cardiac, care provoacă, din păcate, în cele din urmă, stop cardiac”, a declarat cardiologul Ștefan Busnatu, la Antena 3 CNN.

Un medic ATI de la Institutul ”C.C Iliescu” din București s-a sinucis

Un medic ATI de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. C.C. Iliescu” din București a murit vineri dimineață. Doctorul avea 58 de

Un tânăr de 23 de ani a murit într-un salon de tatuaje dintr-un mall din Timișoara

Un tânăr în vârstă de de 23 de ani, client al unui salon de tatuaje dintr-un mall din Timişoara, a încetat din viață, vineri, după

Reacția unei adolescente, căreia i-a fost refuzat un avort, a lăsat-o pe doctoriță în lacrimi

O adolescentă în vârstă de 17 ani, elevă în clasa a XII-a, s-a prezentat marți seara, 9 aprilie 2024, alături de mama ei, la Unitatea

O pisică gestantă a venit singură la ușa unui spital veterinar, pentru a cere ajutor – video

La spitalulul veterinar Arcadia Vet din Iași s-a petrecut un eveniment neașteptat, care demonstrează că, în ciuda reținerilor pe care le manifestăm, animalele sunt mult

Managerul Spitalului Sf. Pantelimon: ”Nu sunt date care să ateste o viciere a tratamentului la ATI. Decesele nu puteau fi evitate”

Într-o declarație de presă, managerul Spitalului Sf. Pantelimon din București, Bogdan Socea, a declarat că primele date arată că nu au existat nereguli în privința

Un sătean a scos din pământ conducta de canalizare a unei localități cu peste 5.000 de locuitori

După ce s-a judecat timp de șapte ani cu Primăria, un localnic din comuna Dragotești, județul Gorj, și-a suflecat mânecile și s-a pus pe treabă

Tatăl lui Sebi, studentul ucis în accidentul de la 2 Mai: ”În țara noastră banul este la putere, banul cumpără totul, la justiție, la cei care ne conduc”

Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre cei doi tineri uciși în august 2023 de către Vlad Pascu care se urcase drogat la volan, a declarat,

Anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, după un val de decese suspecte în secţia ATI

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au demarat o anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon care va cerceta veridicitatea unei sesizări cu privire la un

Fostul actor și sportiv american O.J. Simpson a murit

Fostul jucător de fotbal american și actor O.J. Simpson a murit la 76 de ani, fiind bolnav de cancer, scrie ABC News. ”Tatăl nostru, Orenthal

Akebono, marele campion la sumo, a murit la 54 de ani

Akebono, primul mare campion de sumo venit din afara Japoniei, a încetat din viață la 54 de ani. În urma sa au rămas soția și