3dots.ro

Ce alimente ne sfătuiesc experții în siguranță alimentară să nu le mâncăm niciodată de la bufetul de mic dejun al unui hotel

Ce alimente ne sfătuiesc experții în siguranță alimentară să nu le mâncăm niciodată de la bufetul de mic dejun al unui hotel

Ultimul lucru pe care un turist și-l dorește este să rămână în cameră din cauza vreunei boli digestive căpătate în urma consumului unui aliment alterat, de la bufetul de mic dejun, inclus în pachetul de servicii pe care l-a cumpărat.

Specialiştii afirmă că alimentele expuse un timp îndelungat prezintă un risc ridicat de contaminare cu bacterii, așa că este important să știm ce produse putem mânca în siguranță și pe cele pe care ar fi mai bine să le evităm, pentru că gustul nu poate oferi întotdeauna certitudinea că nu ar fi ceva în neregulă cu alimentele.

”Există o serie de microorganisme diferite care pot contamina alimentele și se pot dovedi a fi patogene sau pot produce toxine. De exemplu, în cazul anumitor tipuri de E.coli, salmonella sau listeria, sunt suficiente doar câteva celule pentru a provoca adevărate ravagii în organismul uman”, afirmă dr. Bryan Quoc Le, cercetător în domeniul alimentar și consultant în știința alimentară, pentru Yahoo News.

De evitat alimentele care se consumă calde, dar care s-au răcit

Primele alimente asupra cărora avertizează experţii sunt alimentele care în mod normal se consumă fierbinți – cum ar fi preparatele din carne sau ouă, dar care nu sunt păstrate la cald.

”Alimentele calde ar trebui să rămână calde, iar cele reci ar trebui să rămână reci. Acest lucru ajută la evitarea… zonei de pericol, adică a temperaturii în care bacteriilor le place să se dezvolte”, avertizează dr. Ellen Shumaker, director de informare la Universitatea de Stat din Carolina de Nord.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), atunci când alimentele sunt păstrate în așa-numita ”zona de pericol” (între 4,5 şi 60 de grade Celsius) pentru mai mult de două ore, germenii care vă îmbolnăvesc se pot reproduce rapid, iar în cadrul unui bufet de mic dejun la hotel, alimentele stau probabil mai mult decât atât.

Dacă vedeți chiftele, cârnați, șuncă, omletă, quiche sau alte produse din carne și ouă care stau afară fără să fie menținute calde cu ajutorul unei plite sau a unui vas de încălzit, este de dorit să le evitați.

Evitați produsele lactate şi sucurile proaspete care nu sunt în frigider

Aşa-numita zonă de pericol a temperaturii este valabilă şi în cazul alimentelor pe care în mod normal le consumăm reci – cum ar fi produsele lactate și sucurile proaspete -, care ar trebui păstrate la frigider sau la gheaţă.

Aşadar, asiguraţi-vă că produsele perisabile, cum ar fi iaurtul, brânzeturile și mezelurile, sunt păstrate la rece și rămân în afara ”zonei de pericol” a temperaturii.

Unele legume şi fructe tăiate – cum ar fi roșiile, castraveţii, diverse salate, pepenele galben etc. -, ar trebui, de asemenea, să fie ţinute la rece, deoarece ”atunci când sunt tăiate, partea cărnoasă are nivelul de umiditate și pH-ul optime pentru dezvoltarea bacteriilor care pot provoca boli”, potrivit dr. Ellen Shumaker.

În ceea ce privește sucurile, atât cele proaspete, cât și cele pasteurizate ar trebui să fie la rece. Deoarece sucul proaspăt nu este pasteurizat, acesta prezintă un risc mai mare de a dezvolta bacterii dăunătoare atunci când este lăsat la temperatura camerei. Sucurile ambalate în cutii, sticle sau alte recipiente, cu termen de valabilitate, nu au nevoie să fie refrigerate, potrivit Administrației americane pentru alimente și medicamente (FDA).

Cremele și pachetele de unt ambalate individual nu trebuie păstrate la rece. Aceste tipuri de cremă au fost tratate pentru a distruge bacteriile, iar sarea din unt îl ajută să își mențină stabilitatea la raft, a mai explicat Ellen Shumaker.

Evitați fructele și legumele care sunt moi sau greu de curățat

Dr. Bryan Quoc Le spune că trebuie să fim atenţi inclusiv la semnele care sugerează faptul că fructele și legumele nu sunt manipulate corespunzător. De exemplu, dacă acestea au margini moi sau dacă există murdărie sau alte materiale pe suprafețe, acest lucru ar putea indica faptul că sunt vechi sau că nu au fost spălate bine.

Pepenele, spune specialistul, este unul dintre alimentele cele mai periculoase, pentru că, de obicei, la restaurant nimeni nu spală coaja. Dacă aceasta este deteriorată și există bacterii pe ea, ele se pot răspândi în partea interioară a pepenelui. De asemenea, pus alături de alte fructe şi legume, le poate contamina şi pe cele pe care le atinge.

”Legumele proaspete, care în mod normal sunt culese de pe jos, cum ar fi o salată sau o varză, pot aduna destul de multă murdărie și apoi o pot răspândi, dacă nu au fost spălate cu grijă. Din cauza murdăriei, pe suprafața lor pot apărea o serie de microorganisme”, a adăugat Bryan Quoc.

Germenii cruzi, cum ar fi lucerna sau fasolea mung, ar trebui, de asemenea, evitați. Obținerea acestora se face din semințe și fasole în condiții de căldură şi umiditate, care sunt ideale pentru dezvoltarea E.coli, salmonella și listeria, potrivit FDA. ”Dacă doar câteva bacterii dăunătoare sunt prezente în sau pe semințe, bacteriile pot crește la niveluri ridicate în timpul încolțirii”, afirmă specialiştii în siguranță alimentară.

Evitați orice de pe un platou comun care nu are o ustensilă de servire

O tavă plină cu fructe proaspăt tăiate pare apetisantă, dar ar trebui ca această impresie să dispară atunci când observați că nu există nicio ustensilă de servit și că oamenii le ating cu mâinile goale. Însă, spun specialiştii, dacă nu s-au spălat pe mâini după ce au mers la toaletă, au tușit sau și-au suflat nasul, ar putea contamina celelalte alimente de pe platou.

Atunci când folosiți ustensile de servire sau condimente comune pe care le ating multe alte persoane, trebuie să vă asigurați că aveți mâinile curate înainte de a lua mâncarea din farfurie. Cel mai uşor de transferat de pe mâinile murdare pe ustensile și suprafețe este norovirusul, cunoscut sub numele de ”virusul stomacului”.

Cele mai sigure alimente

Şi, totuşi, după ce tăiem toate acestea de pe listă, ce putem mânca la mic dejunul de la hotel? Iată că există şi câteva alimente despre care experții spun că sunt cele mai sigure de consumat.

”Am mai multă încredere în alimentele ambalate, cum ar fi brioșele sau iaurturile individuale, dar tot verific pentru a mă asigura că acestea sunt păstrate în siguranță şi că nimeni nu le atinge sau nu le manipulează”, a spus dr. Bryan Quoc.

Fructele întregi care nu au fost tăiate – cum ar fi bananele sau portocalele, alimentele gătite la comandă, cum ar fi omletele, și cerealele într-un distribuitor – spălați-vă pe mâini după ce atingeți mânerul -, sunt, de asemenea, de obicei, sigure pentru a fi consumate.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs