3dots.ro

România ar putea adera la programul OECD pentru evaluarea competențelor adulților

România ar putea adera la programul OECD pentru evaluarea competențelor adulților
Din articol:

Probabil doar pentru a-i scăpa pe copii de rușinea strigată în public că testele dovedesc că nu prea înțeleg ceea ce citesc, România ar putea adera la Programul pentru Evaluarea Internațională a Competențelor Adulților (PIAAC) cu vârste între 16 și 65 de ani.

Analizând situața de fapt, se poate concluziona că rezultatele pe care le-ar obține adulții români în evaluarea competențelor lor în familie, la muncă, în societate nu au cum să fie mai performante decât cel ale copiilor la testele PISA, mintea celor mici fiind mai antrenată în a rezolva probleme sau situații, prin prisma faptului că sunt încă într-un proces de acumulare a informațiilor iar elasticitatea minții lor este mai mare.

Ce este și ce conține programul pentru evaluarea competențelor adulților

Programul pentru evaluarea internațională a competențelor adulților (PIAAC) se derulează o dată la zece ani de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

”PIAAC este un studiu care evaluează competențele existente în piața muncii în rândul populației adulte”, a explicat prof. univ. Dragoș Iliescu, expert OECD în testare educațională.

PIAAC evaluează capacitatea de a citi, de a calcula și de a rezolva probleme, dar și de utilizare a competențelor individului în familie, la muncă, în societate.

Programul a avut până acum două module. În primul ciclu au fost trei runde de colectare a datelor, în perioada 2011-2018. În 2018 a început cel de-al doilea modul, rezultatele urmând să fie publicate în 2024.

Deși a fost invitată, până în prezent, România nu a participat la această testare, iar despre viitor, nici aici lucrurile nu-s foarte sigure.

Cât de utilă ar fi evaluarea competențelor adulților România

Ținând cont de rezultatele dezastruoase de la ultima testare PISA, așteptările în ceea ce privește testarea PIAAC sunt unele la fel de modeste.

”Scopul studiului nu este să facă topuri. Nu este un concurs de frumusețe. Nu mă interesează podiumul, ierarhia. OCDE se preocupă de un singur lucru: de economie. Aceste date vor ajuta la dezvoltarea economică viitoare a țărilor participante. Căci, dacă tu, ca țară, nu ai anumite competențe, nu vei putea dezvolta anumite industrii. Ăsta este scopul. Te ajută să planifici”, explică Dragoș Ionescu.

Expertul în testare educațională este de părere că România nu a avut niciodată o perspectivă în acest sens.

”România niciodată nu și-a făcut temele din punctul ăsta de vedere. Și atunci e nevoie să vină OCDE să ne facă temele. Adică noi nu știm, de exemplu, câți ingineri textiliști avem. Câți dintre ei ies la pensie în următorii zece ani. Nu știm cât de îmbătrânită este resursa pe care o avem în sistemul de educație. Și tot așa… PIAAC asta face. Îți dă răspunsuri”, a explicat Dragoș Iliescu, pentru Adevărul.

Vom afla cât de mult știu să scrie, să citească, să socotească și adulții români

Vom afla, într-adevăr, dacă românii știu să scrie, să citească, să socotească, dar aceste rezultate, spune specialistul, trebuie analizate într-un anumit context:

”Există și chestionare de context pe care românii vor trebui să le completeze. Bun, să zicem, tu ai competențele acestea, dar ce meserie ai? De câte ori ți-ai schimbat jobul? Ce salariu ai? Ce aspirații ai? Ce vârstă, ce familie ai?”.

Rezultatele evaluării, la baza politicilor de dezvoltare

Academicianul Mircea Dumitru crede că este foarte important și ce vom face cu aceste date.

”Pe baza acestor rezultate, statul român trebuie să ia niște decizii, dacă vrem să mergem în direcția formulării unor politici serioase, consistente, bazate pe dovezi și nu pe impresii. Și aici este problema, de fapt. Ce vom face cu aceste date?”

Specialistul a precizat că trebuie să ne folosim de aceste informații, nu să le aruncăm într-un sertar și să le facem uitate. „Ar trebui văzut cum fac celelalte state apropiate de profilul economic al României și ar trebui să învățăm din experiența lor”, mai spune Mircea Dumitru.

De organizarea PIAAC în România se vor ocupa Ministerul Educației și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Autoritățile vor desemna un centru național care să fie responsabil pentru implementarea PIAAC. În prezent, peste 40 de țări și teritorii participă la această evaluare internațională.

© 2025 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs