Evaluarea Națională. Elevă de 10 la Matematică, semipareză după ce fusese notată cu 6 la prima corectură

29 Iun 2020 | scris de Anita Raicu

Și în acest an s-au înregistrat o serie de lucrări la examenele de la Evaluarea Națională cu diferențe semnificative între prima notare și cea obținută după recorectare.

Evaluarea Națională. Elevă de 10 la Matematică, semipareză după ce fusese notată cu 6 la prima corectură

Doi elevi din localitatea Bâlteni, judeţul Gorj, au avut parte de o mare surpriză, după ce au contestat notele obținute la Evaluarea Naţională,.

La Matematică, un candidat a primit iniţial nota 2,25, iar după corectare a fost notat cu 7,90. De asemenea, o elevă a cărei lucrare a fost notată iniţial cu 6, a primit nota maximă după ce a fost reanalizată de alte două comisii.

Eleva notată iniţial cu 6 şi, în urma recorectării de către două comisii, a primit 10, a avut un adevărat şoc atunci când şi-a văzut prima dată nota şi a avut nevoie de medicamente ca să îşi poată reveni. Acum, ea are una dintre cele mai mari medii din judeţul Gorj.

”Fetiţa chiar a avut un şoc şi părinţii i-au dat pastile de calmare. Din câte am înţeles, începuse să aibă o semipareză la gură. A venit fetiţa la contestaţii şi mi-a spus că a făcut absolut tot şi că nu are cum să ia mai puţin de 10.

Are cea mai mare medie acum din tot Centrul de evaluare al localităţii Bâlteni. A primit 9,80 la Limba şi Literatura Română şi media generală este de 9,90“, a declarat Constantin Deaconescu, directorul Liceului Bâlteni.

Potrivit acestuia, cei doi elevi care au fost grav dezavantajaţi au avut rezultate foarte bune la învăţătură, iar greşeala profesorului corector este impardonabilă, mai ales că este vorba despre proba la Matematică, şi consideră că acesta ar trebui exclus din învăţământ.

”A fost o diferenţă neacceptat de mare şi nu pot să realizez cum a fost posibil să se întâmple aşa ceva. Dacă era vorba de o lucrare la Limba şi Literatura Română, aş mai fi înţeles, pentru că un punct ţine de interpretare la subiectul de eseu, dar la Matematică nu ai cum să greşeşti în acest fel.

Ori au dorit, ori... o altă eroare. Se verifică şi când se bagă în calculator, că poate s-a greşit atunci când s-a băgat nota şi o pui la altcineva. Dar nu ai cum să pui din greşeală, pentru că sunt chei de control. Eu i-aş da afară din învăţământ, dacă ar depinde de mine. Lucrările s-au corectat în alt judeţ“.

Profesorul Constantin Deaconescu spune că părinţii elevilor care au susţinut Evaluarea Naţională la Bâlteni au fost revoltaţi de această situaţie şi au ameninţat că depun plângeri la Ministerul Educaţiei. 

”Unii copii nu au mai făcut contestaţii. Au crezut că nota primită are un fundament real sau nu au ştiut că au posibilitatea să depună contestaţii. (…) Eu aş recorecta toate lucrările. Părinţii au vrut să depună o petiţie. Este păcat de copii, până la urmă“, mai spune Deaconescu.

Conform unor surse, lucrările elevilor din Gorj de la Evaluarea Naţională au fost corectate de către cadre didactice din judeţul Dolj.


CLICK - Follow us on Google News