După 32 de ani adevărul iese la iveală. Marin Ceaușescu, scrisoarea lăsată familiei înainte să moară la Viena

Pe data de 28 decembrie 1989, Marin Ceaușescu, şeful Agenţiei Economice a României din Viena, fratele mai mare al lui Nicolae Ceaușescu, a fost găsit spânzurat în subsolul Reprezentanței Economice a României la Viena.

Marin Ceaușescu a fost timp de 15 ani șeful Agenției Economice a României la Viena, o instituție care, desigur, se ocupa și cu probleme economice, dar și cu dosare de cu totul altă natură, cum ar fi spionajul. În condițiile Războiului Rece, acest lucru era de la sine înțeles

Marin Ceaușescu știa multe despre banii pe care România comunistă îi obținea din tranzacții comerciale – cele desfășurate la vedere sau altele mai discrete, cum ar fi vânzările de armament. Unii istorici și memorialiști presupun că moartea sa ar avea legătură cu toate acestea.

Se cunoasște faptul că Marin Ceaușescu a revenit în țară în noiembrie 1989, pentru cel de-al XIV-lea congres al partidului.

După mărturiile familiei sale, Marin Ceaușescu l-ar fi sfătuit pe fratele său mai mic, Nicolae, să cedeze atunci puterea și chiar să-l nominalizeze ca succesor pe Ion Iliescu. Evident, Nicolae Ceaușescu nu a acceptat acest sfat.

Reîntors la Viena, Marin Ceaușescu era acolo când a început revoluția la Timișoara. Pe 22 decembrie, imediat după fuga soților Ceaușescu din Comitetul Central de la București, a fost și el arestat, în sediul reprezentației economice din Viena. A stat izolat în arest cinci zile, până în dimineața zilei de 28 decembrie, când a fost găsit spânzurat.

Multe dintre secretele financiare ale României comunizate au dispărut odată cu el, s-ar zice, dar nimic nu conduce spre concluzia că el ar fi fost singurul deținător al acelor secrete. După cum există și ipoteza că el ar fi putut fi obligat să spună unele secrete, înainte de moartea sa.

Pe 28 decembrie 1989, la trei zile dupa executarea fratelui său, Marin Ceaușescu a fost găsit spânzurat în subsolul ambasadei României din Viena în circumstanțe suspecte.

Poliția a declarat că s-a sinucis. Este interesant de notat că cel care a descoperit cadavrul lui Marin Ceaușescu este acelasi Radu Dochioiu, alias Rudy Rusch, implicat și in acțiunea de asasinat politic desfașurată de Securitate împotriva lui Emil Georgescu, directorul secției române a postului de radio Europa Liberă.

____________________.

După 32 de ani de la acel eveniment, fiica sa Mihaela Ceaușescu a povestit cum a aflat vestea şi ce conține scrisoarea de 14 pagini pe care tatăl ei a lăsat-o familiei.

”Pe 25 decembrie eram la sora mea. Fiind şi mai mică era foarte marcată. În primul rând eram marcate că nu știam nimic de tata şi de mama.

Pe 28 dimineaţa, la ora 5:00, am ascultat la radio: ”În pivnița Agenţiei Economice din Viena a fost găsit trupul neînsuflețit al lui Marin Ceaușescu care s-a spânzurat”. M-am dus am sculat-o pe sora mea şi i-am spus că a murit tata. (…)

Abia la vreo două săptămâni, pe 12 ianuarie, m-am întors acasă. Mi s-a făcut percheziție în casă. Imediat după m-a sunat la telefon cineva, o voce masculină, care mi-a zis: ”a sosit tatăl dumneavoastră”. Şi zic: ”Tata trăiește?”. ”Ei, trăieşte, a venit coşciugul. Veniţi să-l luați”.

Pe mine m-a ajutat mult Dorin Prunariu care era atunci ministrul Aviației, deci unicul nostru cosmonaut, un băiat extraordinar cu care sunt prietenă de foarte mult timp şi care a fost om atunci. Mi-a dat maşină şi tot ce trebuie.

La început au fost tot felul de presupuneri. Sora mea a plecat. În mai 1990 a plecat şi a zis că nu mai suportă calvarul acesta. La vreo doi ani jumate ne chemau la procuratură şi ne întrebau unde sunt banii, unde sunt nu ştiu ce.

Eu am avut parte de un procuror foarte antipatic. Cu mama s-au purtat frumos. Pe mine m-a cam chinuit. Îmi spunea mereu că mă poate băga la beci.

La vreo trei ani am aflat că imediat în 21,22 tata a fost încuiat în cameră. Avea un apartament de 3 camere, i-au luat televizorul, asta descrie tata în scrisoare.

La trei ani ne-au dat scrisoarea, pentru că tata era cercetat post mortem. Între timp, mama aflase de la o persoană că s-au purtat urât cu el, l-au încuiat în casă.

Apoi i-a adus televizorul şi el credea că lucrurile se aranjează spre mai bine, aşa. Şi pe urmă scrie, "am văzut", deci i-au adus televizorul să vadă execuția. Nu ştiu ce o fi simțit el când a văzut-o.

Marin Ceaușescu: "Nu vreau să înfrunt atâta ură şi atâta umilință, prefer să plec"
Subalternii îi spuneau că mama este moartă, iar noi, fetele, arestate. Tata spune că şi-a dat seama că este prea bătrân să mai suporte.

Şi el scrie acolo, de unde eu zic că poate şi-a luat viaţa singur, prefer să gândesc aşa. Scrie:  ”Nu vreau să înfrunt atâta ură şi atâta umilință, prefer să plec”.

Şi descrie: ”am încercat, ieri, dar nu am reuşit, cu gaze”. A mai avut două tentative, cu gaze şi odată a mai încercat să se spânzure în bucătărie, dar nu a ţinut lustra, aşa descrie el.

Şi el spune la un moment dat: ”Ce greu este să pleci, trebuie să o fac noaptea. Ziua nu se poate. Este foarte greu să pleci într-un întuneric veșnic când este soarele pe cer", a povestit Mihaela-Moraru Ceaușescu, fiica fratelui dictatorului Nicolae Ceaușescu la Antena 3.

Urmăriți-ne pe Google News - 3DOTS Stories