3dots.ro

Anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, după un val de decese suspecte în secţia ATI

Anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, după un val de decese suspecte în secţia ATI

Din articol:

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au demarat o anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon care va cerceta veridicitatea unei sesizări cu privire la un număr de decese suspecte înregistrate în rândul unor pacienţi internaţi pe secţia ATI a unității medicale.

20 de decese în patru zile la secția ATI din cadrul Spitalul Sfântul Pantelimon

În patru zile, la secția ATI din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București au murit 20 de pacienți.

Investigația jurnalistică în urma căruia a pornit ancheta face referire la mai mulţi pacienţi care ar fi murit în condiţii suspecte, după ce le-ar fi fost redusă în mod intenţionat doza de noradrenalină – un medicament utilizat pentru creşterea şi menţinerea tensiunii arteriale, pe termen scurt, în situaţii deosebite, precum stopul cardiac, septicemie, transfuzii de sânge sau reacţii la medicamente.

Conducerea spitalului a confirmat faptul că procurorii au primit o sesizare şi, totodată, a declarat că se va pune la dispoziţia organelor de anchetă. Mai mult, reprezentanţii conducerii spitalului au anunţat că vor demara şi o anchetă proprie pentru a afla ce s-a întâmplat cu exactitate în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă.

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a confirmat că ştie despre ancheta de la Spitalul Sfântul Pantelimon, dar şi că va trimite Corpul de Control la spital pentru a verifica toate acuzaţiile.

Alexandru Rafila: ”Discutăm de o decizie medicală, ori deciziile medicale aparțin medicilor”

”În cursul zilei de astăzi a apărut în presă un articol care menționa faptul că a existat o reclamație care a adus în atenția publicului o serie de morți suspecte la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon din București, pe secția de ATI, circa 20 de persoane. Ulterior am văzut și documentul care a fost înaintat conducerii spitalului de directorul de îngrijiri.

Directorul de îngrijiri era în concediu de odihnă și ar fi fost sesizat de o asistentă, nu cunoaștem numele asistentei de la ATI care a menționat că medicii de acolo ar fi administrat incorect o anumită susbtanță medicamentoasă, lucru care s-a soldat cu circa 20 de decese”, a spus Alexandru Rafila în ședința de Guvern de joi.

Ministrul Sănătății a anunțat că, vineri dimineața, Corpul de control al ministrului Sănătății va fi prezent la spital.

”De asemenea, am rugat ca un reprezentant al Colegiului Medicilor, pentru că discutăm de o problemă de jurisdicție profesională, responsabilitatea revine Colegiului Medicilor din București, un profesor reputat va sosi împreună cu echipa de control de la Ministerul Sănătății, în plus în spital managerul a dispus o anchetă internă cu medici din alte secții, care evaluează situația, dacă are legătură cu realitatea”, a adăugat ministrul Sănătății.

”Până în momentul de față nu putem să avem niciun fel de comentariu pentru că discutăm de o decizie medicală, ori deciziile medicale aparțin medicilor. Astfel de sesizări, în care nu avem nici măcar numele persoanei care a făcut această sesizare, până la urmă nu putem să facem altceva decât să le investigăm.

Dacă acest caz a fost adus în atenția organelor de urmărire penală cu atât mai bine, ancheta va fi cu atât mai completă. Noi putem să facem o anchetă de natură administrativă, de natură profesională Colegiul Medicilor, și orice fel de concluzie care naște suspiciuni referitoare la un tratament incorect va fi sesizată instituțiilor abilitate”, a mai spus ministrul.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs