3dots.ro

Un bărbat, căruia i-a fost scos un plămân “din greșeală”, de medicii de la Institutul ”Marius Nasta”, a câștigat în instanță despăgubiri

Un bărbat, căruia i-a fost scos un plămân “din greșeală”, de medicii de la Institutul ”Marius Nasta”, a câștigat în instanță despăgubiri
Din articol:

După nouă ani de luptă în instanță, un pacient căruia i-a fost scos un plămân de medicii de la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, pe baza unor analize greșite, a obținut o decizie definitivă, urmând să primească despăgubiri in valoare de 150.000 de euro de la spital, dar unitatea medicală susține că nu dispune de fondurile necesare pentru a efectua plata integrală.

În 2015, la vârsta de 59 de ani, Teodor Mema a fost operat la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București pentru un presupus cancer pulmonar.

Diagnosticul inițial, bazat pe o bronhoscopie efectuată de medicul Ruxandra Ulmeanu, a indicat prezența unor celule tumorale. Teodor Mema a fost sfătuit să efectueze și o biopsie la o clinică privată, care a indicat absența celulelor tumorale.

Cu toate acestea, medicul Ioan Cordoș a decis să prioritizeze concluziile colegilor din cadrul institutului și să ignore rezultatele clinicii private, optând pentru o intervenție chirurgicală majoră.

În timpul operației, Ioan Cordoș a decis să extirpe întregul plămân stâng al bărbatului, o decizie care s-a dovedit a fi catastrofală.

Analizele post-operatorii au arătat că pacientul nu suferea de cancer, ci de tuberculoză, o boală tratabilă cu antibiotice. Decizia chirurgului a lăsat pacientul cu o infirmitate permanentă, schimbându-i radical viața.

După operație, Teodor Mema a fost nevoit să se interneze din nou la Marius Nasta pentru tratamentul tuberculozei, unde a stat trei luni.

Consecințele greșelii medicale au fost devastatoare: bărbatul a rămas cu un singur plămân și cu probleme grave de sănătate, inclusiv dificultăți de respirație și dureri constante.

În căutarea dreptății, Mema a dat în judecată atât spitalul, cât și medicul care l-a operat. Procesul, care a durat nouă ani, s-a finalizat în noiembrie 2023 cu o decizie definitivă care obligă Institutul de Pneumoftiziologie să plătească despăgubiri de 150.000 de euro.

”Îmi este frică, vă spun cinstit, să mai merg la medic în România. Am mai avut nevoie de o operație și m-am dus în Germania. Mori cu dreptatea în mână în România, nu s-a schimbat nimic.

A trebuit chiar să mă mut din București. Mi-au zis medicii: Vrei să trăiești? Da. Mută-te la munte, la aer curat, n-ai nicio șansă în București. A trebuit să-mi iau o căsuță pe lângă Cheia, altfel aș fi fost deja mort.

Am crize de respirații, pic din picioare. Mi se îngustează căile respiratorii și când respir se aude 10 etaje, încep să șuier, să fac urât. Mă sufoc. Am dureri. Am început să mă mai obișnuiesc cu ele…”, își povestește Teodor Mema suferința.

Spitalul are dificultăți financiare

Deși hotărârea instanței este definitivă, spitalul susține că nu are fondurile necesare pentru a efectua plata integrală a despăgubirilor.

Managerul spitalului, Beatrice Mahler, a declarat că o astfel de plată ar afecta bugetul pentru medicamente și materiale sanitare, esențiale pentru tratamentul pacienților.

“Nu avem fonduri. Am făcut o adresă către Minister, în speranța că vom găsi o soluție, și am informat familia”, a spus managerul spitalului. Ea a propus eșalonarea datoriei pe trei sau cinci ani, subliniind că prioritatea spitalului este asigurarea medicamentelor pentru pacienți, potrivit hotnews.ro.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs