3dots.ro

Naty Badea, despre sistemul medical din Italia: Medicii spun că nu mai pot, că sunt depășiți, îmbătrânești dacă ajungi la urgențe, eu sun medici din România

Naty Badea, despre sistemul medical din Italia: Medicii spun că nu mai pot, că sunt depășiți, îmbătrânești dacă ajungi la urgențe, eu sun medici din România
Din articol:

În cel mai recent clip video pe care l-a postat pe rețelele de socializare, o modalitate prin care, din momentul în care s-a stabilit în Italia, a oferit informații despre problemele cu care se confruntă românii care s-au stabilit în Peninsulă, Naty Badea abordează un subiect extrem de sensibil și în România: cel medical.

Din punctul său de vedere, în urma propriei experiențe, sistemul medical din Italia se află în pragul unui colaps. Naty Badea afirmă că există instituții medicale de excelență, unde se fac performanțe notabile, dar că în restul spitalelor atunci când este vorba de tratarea unor afecțiuni obișnuite, lucrurile stau groaznic.

Sistemul medical din Italia oscilează între performanță și colaps

“Sistemul de sănătate din Italia prezintă diverse paradoxuri. Eu am beneficiat de o experiență cu privire la sistemul medical din Italia și trebuie să spun că a fost o experiență plăcută, foarte utilă, am fost foarte ajutată dar și pentru că am luptat foarte mult pentru drepturile mele, am zguduit sistemul să zic așa. Foarte probabil am avut și mult noroc.

Cred că sistemul de sănătate din Italia oscilează între a fi foarte performant în anumite domenii, care poate în România nici nu sunt atât de dezvoltate. Știu foarte mulți copii români care au venit pentru diverse probleme în Italia pentru a fi operați sau pentru diverse boli grave. Deci pe deoparte este această latură a performanței”, afirmă  Naty Badea.

Naty Badea mai vorbește despre o situație cu care pacienții spitalelor românești se confruntă zilnic și pe care, ce-i drept, nu ne-am fi așteptat să o întâlnim și în Italia. Ea spune că atunci când un pacient se  prezintă la unitatea de primiri urgențe a unui spital obișnuit din Italia, timpul de așteptare pentru un consult este de minimum șase ore și că programarea pentru o ecografie se poate face și peste șase luni.

Dacă ai o banală răceală, chestii d-astea de oameni, nu ai unde să te duci

“Italia are o parte a performanței în medicină, în spitalele mari, de la Roma, la Milano. Sunt câteva spitale de excelență în Italia, depinde și despre ce boli vorbim. Pe de altă parte, la celălalt pol, este un sistem medical în colaps. Dacă ai o banală răceală, dacă ți-ai rupt mâna sau chestii de-astea de oameni, nu de operații pe creier, nu ai unde să te duci.

Să zicem că vrei să-ți faci o ecografie. Găsești peste șase luni loc la stat. Dar si la privat găsești greu. Eu de când am venit în Italia, am plătit numai la privat: analize de sânge, ecografii și diverse probleme curente.

Pe de altă parte, dacă ți se îmbolnăvește copilul scrii email la medicul de familie. Probabil femeia aia e depășită de situație pentru că sunt medici foarte puțini și îți răspunde pe seară sau a doua zi. Tu dacă ai un copil care are febră acasă, unde te duci? La spital, la urgențe, dacă te duci, stai acolo minim șase ore dacă nu ești pe moarte. Dacă nu ești în cod roșu și vii în cod alb, deci nu în cod alb, acolo îmbătrânești, la spital.

Vă spun din experiență personală, astea nu-s din auzite. Vă spun ce am trăit eu pe aici. De multe ori, când a fost fiica mea bolnavă, eu am sunat în România doctori pe care-i știam. Era vorba despre chestii din acestea banale. Și mă sfătuiam cu medicii, așa prin telefon. Măcar de primă necesitate, până ajungeam la un medici aici să o vadă.

Vorbim de un roșu în gât, de un puroi în gât, o răceală, viroză sau ceva. Mă sfătuiam pe moment cu acești medici din România ce să fac ca să trec weekendul că aici n-ai ce face. Există un telefon de urgență, suni și dacă vede care e situația, te sfătuiește să mergi la urgență. Practic, acolo albești. Simți cum ți se albesc firele de păr.

După pandemie, sistemul medical italian a suferit o cădere

E o problemă cu sistemul medical și cred că mare parte din vină o are pandemia. După pandemie, Italia a suferit o cădere în acest domeniu, o cădere serioasă a sistemului sanitar care nu mai susține serviciile pentru populație.

Este și o dezbatere la nivel național pe tema asta, chiar și la guvern. Au încercat ei să facă la facultatea de medicină o chestie… să scoată admiterea, tocmai pentru a facilita studenților să intre mai ușor la facultatea de medicină și o și termine, pentru că intrai greu și ieșeai și mai greu.

Nu mai au medici în Italia. Sunt foarte puțini medici. Ei înșiși spun că nu mai pot, că sunt depășiți, că nu mai fac față cererilor. Cam asta e problema cu sistemul de sănătate, apropo de cât de evoluată este o societate. În Italia este o problemă din acest punct de vedere, fără doar și poate”, conchide Naty Badea.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs