Doar în România! Un şofer prins băut la volan a primit bani de la Poliţie în loc să plătească

06 Dec 2017

Dumitru Prisăcaru, din Iaşi, a fost prins băut la volan, cu o alcoolemie de 0,11 la mie în aerul expirat atunci când a fost testat, însă a scăpat de sancţiuni în urma unei decizii a instanţei, unde a contestat procesul verbal de contravenție.

  • Doar în România! Un şofer prins băut la volan a primit bani de la Poliţie în loc să plătească

Ieşeanul a scăpat de amendă şi şi-a primit permisul de conducere înapoi după ce a demonstrat, în instanţă, că poliţistul care l-a amendat nu avea, la acel moment, atribuţii rutiere.

Pe 5 noiembrie 2016, aflat la volanul mașinii sale, Prisăcaru a fost oprit de poliţistul Alin Artenie. În urma testării, a rezultat că avea o alcoolemie de 0,11 la mie în aerul pur expirat, pentru care a primit nouă puncte amendă şi i s-a suspendat permisul de conducere.

Şoferul ar fi cerut să fie transportat la spital pentru a i se preleva şi probe biologice, însă poliţistul rutier a refuzat.

Prisăcaru a contestat procesul verbal de contravenţie invocând, printre altele, şi că poliţistul constatator nu avea dreptul de a-l sancţiona. Poliţia Iaşi  a transmis instanţei că agentul Artenie că acesta era ”pus la dispoziţie“, din cauza unei cercetări penale, ceea ce însemna că avea dreptul să exercite doar anumite sarcini.

Poliţistul era la acel moment trimis în judecată şi condamnat în primă instanţă, la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru purtare abuzivă. Alături de un alt coleg, agentul a bătut un bătrân până ce acesta a defecat în sediul Poliţiei. Între timp, condamnarea a rămas definitivă. În prezent, Artenie nu mai este polițist.

Printre sarcinile pe care avea dreptul să le exercite polițistul pe timpul suspendării sale, nu se numărau şi instituirea unor filtre pentru a verifica dacă şoferii consumaseră sau nu băuturi alcoolice.

”Raportat la fapta reţinută în sarcina intimatului (n.r. - şoferul), se constată că potrivit art. 109  din OUG 195/2002 şi art. 177 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Române, aceştia fiind ofiţerii şi agenţii de poliţie specializaţi şi anume desemnaţi prin dispoziţie a inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei Române“, au motivat judecătorii ieşeni.

Cam de câtă organizare și cunoaștere a legii au dat dovată șefii polițistului suspendat, dacă l-au delegat la o acțiune la care, în mod legal, nu avea dreptul să participe? Evident, ei nu vor plăti nimic...

SHARE