Cum a pierdut TVR dreptul de a transmite cursele lui David Popovici de la Mondiale, deși costa de 16 ori mai puțin decât Eurovision

Cum a pierdut TVR dreptul de a transmite cursele lui David Popovici de la Mondiale, deși costau de 16 ori mai puțin decât Eurovision

După cum era de așteptat, pentru că această delăsare a devenit deja o tradiție, Televiziunea Română ”reușește” din nou ”performanța” de a nu transmite în direct cursele în care va participa David Popovici la Campionatele Mondiale de Înot, care debutează duminică, la Fukuoka, în Japonia.

S-a ajuns la această situație după ce TVR a renunțat să mai cumpere drepturile de televizare, deși acestea costau o sumă ce poate fi considerată modică – 25.000 de euro, daca e s-o comparăm cu cât a cheltuit instituția publică pentru sușa numită Eurovision 2023, aproximativ 400. 000 de euro.

Se poate spune că s-a pornit cu intenții bune. Pe 3 mai 2023, Comitetul Director al TVR a aprobat începerea negocierilor cu Inception Media pentru a achiziționa drepturile de transmisie a Campionatelor Mondialele de la Fukuoka, Japonia (4-30 iulie 2023) și a Campionatului European de înot 2024, la ambele competiții urmând să participe și campionul român David Popovici. Și achiziționarea s-a oprit fix în acest punct!

Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Protocol al TVR a răspuns unei serii de întrebări lansate de Gazeta Sporturilor pentru a afla motivele pentru care Mondialele din Japonia nu au fost achiziționate de postul public.

”În anul 2022, Societatea Română de Televiziune a făcut primele demersuri pentru achiziţionarea pachetului ce cuprindea Campionatul Mondial de Nataţie de la Fukuoka 2023, Campionatul European de Înot în bazin scurt de la Otopeni 2023 şi Campionatul European de Natație 2024, a participat la licitaţia organizată de EBU, însă a pierdut licitația respectivă.

Ulterior, Televiziunea Română a aflat că licitaţia a fost câştigată de firma Inception Media, care, în luna aprilie 2023, a înaintat SRTv o ofertă cu drepturi exclusive pentru cele trei competiţii în care David Popovici ar fi urmat să participe în 2023 şi 2024.

Oferta cuprindea şi drepturi pentru alte întreceri sportive, respectiv canoe, polo, lupte, haltere, tenis de masă şi Jocurile Paralimpice de la Paris 2024. Costul total al pachetului era unul consistent, iar reprezentantul firmei Inception Media a precizat că pachetul este flexibil.

SRTv i-a comunicat că este interesată, în primul rând, de achiziționarea drepturilor TV pentru competiţiile la care participa David Popovici, respectiv CM de Nataţie de la Fukuoka 2023 și CE de Nataţie 2024.

Inception Media a revenit către SRTv, în luna mai, cu o nouă ofertă, aproape identică la nivel de preț cu prima, dar din care lipseau competiţiile aflate atunci în curs de desfăşurare, precum şi Campionatul European de Înot în bazin scurt de la Otopeni 2023.

Oficialii postului public de televiziune susțin că ”reprezentantul Inception Media a comunicat că nu este interesat să vândă doar cele două competiţii solicitate de SRTv, ci şi alte competiţii”.

Apoi, aceștia au precizat că ”la sfârșitul lunii mai, reprezentantul Inception Media a revenit către SRTv cu o somaţie privind înaintarea unei oferte financiare, însă după ce a aflat cuantumul sumei pe care SRTv era dispusă să o ofere – prea mică în opinia sa – negocierile au încetat”.

Cum la TVR  e capabil să achiziționeze drepturile de transmisie ale altor competiții, lipsite de interes și pe mai mulți bani, Mondialele de natație au ajuns să fie cumpărate de Antena Group, care se pare că intenționează să le difuzeze pe platforma video Antena Play, care poate fi urmărită doar contra-cost.

E de reamintit (oare?) faptul că Televiziunea Română nu a achiziționat drepturile de transmisie nici pentru Campionatul Mondial de Natație de la Budapesta, din 2022.

Abia după cursa de 200 de metri liber, în care David Popovici a luat aurul, TVR s-a trezit și a cumpărat în regim de urgență drepturile pentru restul Campionatului Mondial, cu o sumă cuprinsă între 10.000 și 15.000 de euro.

 

Urmăriți-ne pe Google News - 3DOTS Stories