Japonia. Corporatiştii extenuaţi ajung să doarmă pe stradă

Japonia are o cultură a muncii dusă le extrem, în care săptămâna de lucru de 60 de ore este ceva firesc. Iar asta a condus la un fenomen des întâlnit şi, totodată, acceptat: corporatişti, funcţionari, angajaţi în birouri care, de extenuare, dorm pe stradă.

Japonia este renumită pentru zilele lungi de lucru şi pentru faptul că japonezii sunt privaţi de somn. De aceea, cultura japoneză este tolerantă când oamenii adorm în timpul întâlnirilor, orelor de curs sau al şedinţelor. 

Dormitul la locul de muncă nu numai că este tolerat, dar, uneori, persoanele respective sunt considerate mai muncitoare, deoarece au sacrificat propria odihnă pentru muncă.

De altfel, nu e deloc ciudat să întâlneşti un funcţionar sau un corporatist îmbrăcat într-un costum scump şi încălţat cu pantofi de firmă dormind direct pe un trotuar murdar din Tokio.

Japonia este renumită pentru zilele lungi de lucru şi nopţile albe de după serviciu. Pentru a scăpa de tensiunea acumulată în 12 ore de serviciu, mulţi japonezi se duc în baruri, după job.

Dar, după prea multe băuturi, uneori vor pierde ultimul tren spre casă şi nu vor avea altă opţiune decât să se culce pe străzile din centrul oraşului.

”Uneori au adormit pe stradă pentru că au consumat alcool, alteori sunt de-a dreptul extenuaţi“, spune Pawel Jaszczuk, cel care a făcut fotografiile.

Termenul ”inemuri”, care se traduce prin ”a dormi la datorie” sau ”a dormi în timp ce eşti prezent“, descrie un fenomen cultural din Japonia: dormitul în public.

Deşi e o practică veche de sute de ani, astăzi este mai des întâlnită în rândul intelectualilor, al celor care lucrează în birouri.

Fotograful polonez Pawel Jaszczuk a surprins acest fenomen de-a lungul mai multor ani şi a compilat imaginile într-o serie de fotografii şi o carte intitulată ”High Fashion”.

”Aceşti oameni sunt devastaţi fizic. După muncă se duc în baruri cu şefii şi colegii lor. Aceasta e o cutumă în Japonia, unii chiar se simt obligaţi. Apoi ajung să doarmă aşa pe străzi. Dimineaţa se trezesc şi încep o nouă zi de muncă“, a declarat fotograful pentru businessinsider.com.

Dacă dormitul în public este acceptat şi a devenit parte a culturii japoneze, în aceată ţară are loc un alt fenomen îngrijorător. Unii japonezi ajung să lucreze şi câte 80 de ore suplimentare pe lună şi mor din cauza extenuării.

Urmăriți-ne pe Google News - 3DOTS Stories